Samsung Galaxy Fit 2 este un dispozitiv dedicat atat persoanelor active ce vor sa isi monitorizeze activitatile sportive usoare, cat si persoanelor mai sedentare ce au nevoie de un partener de miscare. A fost lansat pe piata pe 02 septembrie 2020 pentru pasionatii de fitness ce vor sa isi cumpere un tracker de activitati, insa fara a cheltui prea mult.
Aspect
Simplitatea Galaxy Fit 2 incepe cu designul. Un ecran tactil color AMOLED de 1.1 inch, pus intr-un cadran subtire si usor, prevazut cu o bratara din silicon neagra sau rosie. Acum este fabricat dintr-o singura bucata, oferindu-i un aspect continu si delicat. Diferenta esentiala fata de modelele predecesoare lui este modul in care interactionezi cu acesta: nu mai exista butoane fizice, asa ca trebuie sa apesi pe zona capacitiva (tactila) de sub ecran sau sa ridici bratul intr-un mod intentionat pentru a se activa ecranul tactil facand-ul una dintre cele mai bune bratari fitness de pe piata.
Aceasta optiune ofera un aspect mai curat, dar si mai practic pentru momentele când faci miscare nu te mai chinui sa apesi pe un buton lateral pentru a activa ecranul..
Luminozitatea ecranului AMOLED este surprinzatoare. O poti seta fara griji la un nivel mediu fara a sacrifica vizibilitatea la lumina zilei, având astfel si un impact mai mic asupra duratei de viata a bateriei. Totusi faptul ca inca nu are optiune de reglare automata a luminozitatii este un minus.
Utilizarea unui ecran color cu o rezolutie de 126 x 294 face ca Galaxy Fit 2 sa fie mult mai atractiv si mai interesant de privit decât LCD-urile monocrome plictisitoare gasite pe Fitbit-urile simple.
Din pacate, ecranul ingust inseamna ca va trebui sa derulezi ecranul pentru a citi mesaje mai lungi (printr-o sageata afisata) si, in mod surprinzator, nu poti vizualiza imaginile sau pozele primite.
Bratara din silicon este confortabila odata ce este pusa pe mâna, insa modul de inchidere si de securizare este destul de enervant. Samsung a reusit astfel sa complice un lucru ce era destul de simplu de facut pâna acum. Daca nu te intereseaza acuratetea senzorului de ritm cardiac poti purta bratara mai lejer pe mâna, insa daca apoi te apuci de exercitii, te chinui un pic pâna reusesti sa nimeresti pozitia perfecta. Avantajul ei ce iese destul de repede in evidenta este ca e sigura si nici nu transpira.
Caracteristici si performanta
Sistemul de operare este receptiv si prezentat in mod logic, utilizând glisari si atingeri pentru a naviga prin optiuni.
Senzorii de ritm cardiac sunt amplasati pe partea din spate a dispozitivului portabil, in timp ce componentele interne, cum ar fi 2 MB de RAM si 32 MB de ROM, sunt infasurate intr-un corp rezistent la apa de 5 ATM, cu rating IP68. Greutatea lui este de 24 g (~ 0,85 oz), fiind destul de usor pentru mâna.
Nu masoara saturatia de oxigen din sange si nu exista NFC pentru Samsung Pay si GPS. Samsung nu furnizeaza nicio informatie despre GPS asistat (A-GPS); cu toate acestea, Galaxy Fit2 confirma un semnal GPS in test atunci cand este conectat la smartphone in timpul unui antrenament.
Samsung sustine ca Galaxy Fit 2 poate functiona pana la 21 de zile la o singura incarcare sau pâna la 14 zile daca este activata masurarea continua a ritmului cardiac. Dispozitivul este alimentat de o unitate de 159 mAh si se conecteaza prin Bluetooth. Testat totusi in diferite scenarii s-a ajuns la un timp de rulare de aproximativ noua zile. Cu o capacitate ramasa de 20%, banda de fitness incepe sa raspunda prin vibratie si la mai putin de 5%, reduce luminozitatea afisajului la minimum (nivelul 1).
Lipsa GPS-ului inseamna ca monitorizarea exercitiilor se bazeaza doar pe senzorul de miscare, ceea ce inseamna ca nu este atat de precis pentru activitatile in aer liber, cum ar fi alergarea. De asemenea, nici lipsa altimetrului pentru monitorizarea altitudinei nu e de ajutor.
Softul folosit FreeRTOS (Realtime OS) este din nou in centrul Galaxy Fit 2, facandu-l compatibil cu telefoanele Android care ruleaza versiunea 5.0 sau o versiune ulterioara si iPhone 7 sau versiunile ulterioare care ruleaza iOS 10.0 sau mai recent. Ca utilizator poti vizualiza alertele primite si ai acces la un sistem de raspuns rapid (texte presetate) pentru a raspunde la mesaje si e-mailuri. Insa poti face asta doar cand e conectat la telefon.
Bratara este capabila sa recunoasca sase activitati tipice, inclusiv alergarea si ciclismul, in timp ce alte 90 de activitati pot fi selectate din aplicatia Samsung Health care ruleaza pe smartphone-ul conectat. Senzorii cu care este prevazut monitorizeaza: pasii, ritmul cardiac, somnul (inclusiv cel REM), caloriile arse, precum si activitatile sportive ca alergarea, antrenamentul dinamic, bicicleta eliptica, precum si plimbarea.
In afara de functiile sale de fitness si sanatate, ofera, de asemenea, si functii de tip smartwatch, cum ar fi vizualizare notificari, controlul muzicii, prognoze meteo, cât si o colectie de fete de ceas pe care le poti sincroniza din aplicatia Samsung Galaxy Wearable.
Comenzile muzicale sunt disponibile ca widget impreuna cu prognozele meteo si noua aplicatie de spalare a mâinilor, ce este un upgrade specific pandemiei.
Ofera pur si simplu o numaratoare inversa pentru a te asigura ca te speli pe maini in timpul alocat, trimitând o vibratie atunci când atinge 0.
De asemenea, afiseaza si notificari de inactivitate pentru a te asigura ca ramâi activ, daca esti motivat sa faci miscare.
Verdict
In cele din urma, Samsung Galaxy Fit 2 este un tracker de fitness care face bine elementele de baza, dar atunci cand se straduieste sa incerce si sa faca mai multe, nu prea il duce. Este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase trackere de fitness ieftine pe care le poti pune pe incheietura mâinii chiar acum.
Asa ca, depinde de ce anume vrei sa faci pe mai departe. Daca e doar pentru activitatile sportive usoare, e bun. Insa daca incepi sa alergi mai mult si mai intens, chiar sa faci si trasee montane, ai nevoie de un dispozitiv cu mai multe functionalitati.