0
(0)

Stingerea obsesiva a luminilor din casa pentru a economisi bani este un obicei pe care majoritatea dintre noi il avem, dar se pare ca nu este chiar o miscare de economisire a banilor pe care o credem. Iata de ce va puteti opri.

camera iluminata cu becuri tip led

Economiseste bani, dar LED-urile fac ca acest lucru sa nu prea merite

Haideti sa fim perfect clari inca de la inceput: Daca opriti un dispozitiv din casa dvs. care utilizeaza energie electrica, indiferent cat de mare sau de mic este dispozitivul, veti economisi, desigur, bani. Nu conteaza daca dispozitivul este un PC de gaming gigant, frigider, mare consumator de energie, sau o friteuza cu aer cald – daca nu foloseste energie electrica, atunci, in mod natural, nu platiti pentru acea energie electrica.

Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de economii serioase de energie, LED-urile au schimbat complet regulile jocului. Eficienta iluminatului cu LED-uri in comparatie cu iluminatul traditional cu incandescenta este uluitoare.

Pe vremuri, era logic sa stingeti luminile atunci cand plecati din camera. Parintii nostri nu au gresit cand ne spuneau sa stingem luminile si oftau cand nu o faceam. Puterea totala a tuturor luminilor cu incandescenta dintr-o incapere mare putea depasi cu usurinta puterea unui computer de birou sub sarcina, iar acest lucru era asociat cu o penalizare a facturii de electricitate si a portofelului.

Cu toate acestea, luminile cu LED utilizeaza o mica parte din energia pe care o consuma becurile traditionale cu incandescenta. O fractiune atat de mica, de fapt, incat – in functie de becurile in cauza – puteti alimenta de la o jumatate de duzina pana la o duzina de becuri cu LED cu puterea necesara becului cu incandescenta pe care il inlocuiti.

(Lipsa) economiilor in cifre

Este util sa ne uitam la cateva cifre concrete pentru a pune totul in perspectiva. Sa presupunem, de exemplu, ca la parterul casei dvs. exista zece becuri pe care ati dori sa le pastrati aprinse – pentru securitate, pentru ca va place lumina calda seara sau oricare ar fi motivul. Și sa spunem ca le lasati aprinse timp de 5 ore in fiecare noapte.

Sa presupunem ca aveti zece becuri traditionale cu incandescenta de 60 W. Acestea consuma un total de 600 W pe ora sau 0,6 kWh. Puteti inmulti aceasta cifra cu costul pe care il percepe compania locala de utilitati pentru kWh, dar media nationala din Ro este de 0,7 bani pe kWh, asa ca o vom folosi.

In fiecare seara, cand lasati aceste zece becuri aprinse dupa serviciu, va costa 2,1 ron. Pe luna, 63 ron, iar pe an, 756 ron. Acestia nu sunt bani de pensionare anticipata, dar cu siguranta este o suma de bani care ar fi putut fi cheltuita pe altceva, cum ar fi 6-12 luni de abonament la serviciul de streaming preferat, sau factura la caldura pe timp de iarna, sau orice alte lucruri.

becuri LED

Pachet 4 becuri LED Philips A60, E27, 9W (60W), 806 lm, lumina alba rece (4000K)

Cu designul sau minunat si forma familiara, acest bec economic cu LED este inlocuitorul durabil perfect pentru becurile cu incandescenta traditionale.

Sa presupunem acum ca aveti zece becuri LED de 60 W echivalent, utilizate in aceleasi conditii – 5 ore pe zi, seara dupa serviciu. Cele mai multe becuri de 60 W echivalent folosesc intre 8-9 W de energie, asa ca vom folosi 8,5 W pentru calculele noastre.

Deci acum consumul de energie pe ora nu mai este de 600 W, ci de 85 W. La costul mediu national al energiei din Ro, functionarea celor zece becuri timp de 5 ore dupa serviciu va costa aproximativ 34 bani pe zi, 10 ron pe luna si doar 124 ron pe an.

De fapt, pentru a va apropia de cheltuielile de energie ale celor zece becuri cu incandescenta aprinse seara, ar trebui sa lasati aprinse aproximativ saptezeci de becuri LED echivalente. Pentru multi oameni, acest lucru ar insemna sa aprinda toate luminile din casa, inclusiv luminile de pe veranda, cele din garaj si chiar si cele din pod.

Folositi-va luminile fara remuscari

Scopul acestui exercitiu nu este de a va incuraja sa faceti risipa de dragul de a face risipa. Cu LED-uri eficiente sau nu, nu exista niciun motiv pentru a lasa luminile din pod sau din dulap aprinse 24/7.

Dar, avand in vedere eficienta becurilor LED, nu are sens sa stingeti luminile intr-o camera in care va veti intoarce in scurt timp sau sa nu lasati luminile de accent aprinse in casa atunci cand va place cu adevarat atmosfera confortabila pe care o ofera. Nu va ingrijorati ca risipiti prea multa energie configurand lumini inteligente pentru a face iarna mai putin mohorata sau pentru a va bucura in alt mod de lumini.

Costul de functionare a unui bec cu LED echivalent cu 60 W este de 0,05 ron pe ora. La acest pret, este vorba de 1.000 de ore de functionare pentru a atinge pragul de 6 ron.

Si, daca doriti sa va bucurati de lumini fara sa aveti remuscari, deconectati aparatele electronice mai putin folosite sau puneti-le pe o banda de alimentare pe care o puteti opri cand nu le folositi.

Desi ar trebui sa lasati conectate la priza obiectele utilizate frecvent si lucrurile esentiale, cum ar fi modemul de internet si routerul, veti economisi mult mai multa energie pe an daca scoateti din priza aparatele electronice nefolosite decat daca va certati ca ati lasat luminile din bucatarie aprinse.

De exemplu, am folosit un contor Kill-a-Watt pentru a verifica sarcina „fantoma” nefolosita a tuturor televizoarelor smart si am constatat ca fiecare televizor in parte folosea aproximativ 18 W de energie nefolosita. Asta inseamna doua becuri LED, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, dar complet irosite, deoarece alimenteaza un televizor care nici macar nu este pornit.

Asadar, daca doriti sa adoptati o abordare de tipul „nu exista un pranz gratuit” in ceea ce priveste luminile, deconectati aparatele electronice nefolosite si folositi aceasta energie pentru becurile LED super-eficiente fara sa aveti remuscari.

Cât de util a fost acest articol?

Dați clic pe steluțe pentru a evalua articolul!

Calificativ mediu 0 / 5. Voturi 0

Nicio evaluare până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare îmbunătățită. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor de către noi.