1. Unghiile tale sunt alcatuite din keratina
Keratina este un tip de proteina care formeaza celulele care alcatuiesc tesutul din unghii si din alte parti ale corpului tau.
Keratina joaca un rol important in sanatatea unghiilor. Ea protejeaza unghiile de deteriorari, facandu-le puternice si rezistente.
2. Da, este aceeasi substanta care iti compune parul
Keratina formeaza celulele din parul si pielea ta, de asemenea. De asemenea, formeaza celule care sunt o parte esentiala a multor glande si care captusesc organele interne.
3. Unghiile tale vizibile sunt moarte
Unghiile incep sa creasca sub pielea ta. Pe masura ce cresc celule noi, acestea le imping pe cele vechi prin piele. Partea pe care o poti vedea este formata din celule moarte. De aceea, nu doare sa iti tai unghiile.
Te poate interesa si:
- Ce alegi, unghii cu gel sau unghii acrilice?
- Intretinere unghii cu gel – Sfaturi de care sa ti cont
- Cele mai bune sterilizatoare pentru unghii
- Cele mai bune kituri de unghii
4. Dar ele au nevoie de fluxul sanguin pentru a creste si a crea „unghia”
Vasele de sange minuscule, numite capilare, se afla sub patul unghiei. Sangele care curge prin capilare ajuta unghiile sa creasca si le da culoarea lor rozalie.
5. Unghiile au senzatie – intr-un fel
Unghiile pe care le puteti vedea sunt moarte si nu au senzatie. Cu toate acestea, un strat de piele de sub unghii, numit derm, are terminatii nervoase senzoriale. Acestea trimit un semnal catre creier atunci cand se aplica presiune pe unghii.
6. Unghiile cresc aproximativ 3,5 milimetri in fiecare luna
Iar unghiile de la picioare cresc aproximativ 1,5 milimetri pe luna. Acestea sunt mediile pentru adultii sanatosi. Daca te hranesti corespunzator si cat de bine ai grija de unghiile tale pot afecta rata de crestere.
7. Unghiile tale nu mai cresc atunci cand mori, desi
Desi mitul despre unghiile care cresc dupa moarte nu este adevarat, exista un motiv pentru care exista. Dupa ce cineva moare, pielea lor se deshidrateaza si se micsoreaza, ceea ce face sa para ca unghiile au crescut.
8. Unghiile barbatilor cresc mai repede
Si parul lor creste mai repede decat al femeilor. Singura exceptie este in timpul sarcinii, cand unghiile si parul unei femei ar putea creste mai repede decat al unui barbat.
9. La fel si unghiile de la mana dominanta
Daca esti dreptace, s-ar putea sa fi observat ca unghiile de pe mana respectiva cresc mai repede decat cele de pe mana stanga si viceversa. Acest lucru s-ar putea datora faptului ca acea mana este mai activa (vezi punctul 11).
10. Anotimpurile influenteaza cresterea
Unghiile cresc mai repede vara decat iarna. Nu s-au facut prea multe cercetari cu privire la motivul pentru care se intampla acest lucru, dar un studiu la care au participat sobolani a constatat ca vremea rece le-a impiedicat cresterea unghiilor.
11. Cat de mult iti folosesti mainile afecteaza si cresterea
Faptul ca iti folosesti mult mainile face ca unghiile tale sa fie mai predispuse la traumatisme minore din cauza unor lucruri precum lovirea lor pe o masa sau folosirea unei tastaturi. Acest lucru favorizeaza circulatia sangelui in mainile tale, stimuland cresterea unghiilor.
12. Culoarea unghiilor tale se poate schimba in functie de starea ta de sanatate
Aproximativ 10% din toate afectiunile dermatologice sunt legate de unghii. Unghiile galbene, maro sau verzi inseamna, de obicei, ca ai o infectie fungica. In unele cazuri, unghiile galbene sunt un simptom al unei afectiuni tiroidiene, psoriazis sau diabet.
13. Petele albe de pe unghiile tale nu sunt de fapt un semn de deficienta de calciu, desi
Petele albe sau liniile albe sunt de obicei cauzate de leziuni minore ale unghiilor, cum ar fi de la muscarea lor. Aceste pete sunt de obicei inofensive si vor creste.
14. Si stresul iti poate afecta cu adevarat unghiile
Stresul poate face ca unghiile tale sa creasca mai incet sau chiar sa nu mai creasca temporar. Cand incep sa creasca din nou, s-ar putea sa ai linii orizontale de-a lungul unghiilor tale. Acestea sunt de obicei inofensive si vor creste.
15. Muscatul unghiilor este cel mai comun „obicei nervos”
Numit si onicofagie, roaderea unghiilor nu provoaca de obicei daune pe termen lung. Cu toate acestea, iti creste riscul de a te imbolnavi prin raspandirea germenilor in gura. Deteriorarea pielii din jurul unghiilor ar putea provoca, de asemenea, infectii.
16. Chiar trebuie sa-ti lasi unghiile sa „respire”
Pentru a pastra unghiile sanatoase, ia pauze de la folosirea lacului de unghii sau de la a avea unghii cu gel. Folosirea si indepartarea acestor produse pot fi dure pentru unghiile tale, asa ca o pauza de la ele ajuta unghiile sa se repare singure.
17. Poti da vina pe parintii tai pentru cat de groase (sau subtiri) sunt unghiile tale
Cresterea unghiilor si alte caracteristici ale unghiilor depind partial de genele pe care le mostenesti. Alti factori includ varsta si starea ta de sanatate.
18. Cuticulele chiar au un scop
Aceasta mica fasie de piele de la baza unghiei protejeaza unghia noua de germeni pe masura ce creste prin piele. Nu ar trebui sa tai cuticulele. Facand acest lucru indepartezi bariera importanta care ajuta la prevenirea infectiilor.
19. Unghiile separa primatele de alte mamifere
Primatele, inclusiv oamenii, au unghii in loc de gheare, precum si degete opozabile. Acest lucru le ofera oamenilor maini mai agile care ne permit sa prindem lucrurile mai bine decat alte mamifere.
Concluzie
Unghiile iti ofera o imagine a starii tale generale de sanatate. Modificarile in culoarea unghiilor sau o intrerupere a cresterii lor ar putea fi simptome ale unei afectiuni medicale, ale unei alimentatii necorespunzatoare sau ale unui stres excesiv. Discuta cu medicul daca esti ingrijorata de schimbarile recente ale unghiilor.
Urmeaza aceste sfaturi pentru o buna igiena a unghiilor:
- Taie unghiile in mod regulat, mentinandu-le scurte.
- Daca ai unghii mai lungi, freaca partea inferioara a acestora atunci cand te speli pe maini. Foloseste apa si sapun de fiecare data si ia in considerare si folosirea unei periute de unghii.
- Dezinfecteaza instrumentele de ingrijire a unghiilor inainte de fiecare utilizare (si asigura-te ca orice salon pe care il vizitezi face acelasi lucru).
- Nu iti musca sau mesteca unghiile.
- Foloseste o freza de unghii dezinfectata pentru a le pili.