Sari la conținut

De ce este important sa colaborezi cu un consultant de mediu?

  auditeco opiniifulger.ro

  Impactul activitatilor umane asupra mediului atinge cote tot mai inalte. Multi dintre noi facem tot felul de activitati care impacteaza negativ mediul inconjurator, fara sa ne dam seama de acest lucru.

  Din acest motiv, achizitia unor servicii de consultanta de mediu poate deveni obligatorie, mai ales in cadrul companiilor. Un consultant de mediu bun joaca un rol vital in asigurarea unei dezvoltari durabile si a unei relatii armonioase intre oameni si natura.

  Ce face un consultant de mediu?

  1. Evalueaza. Unul dintre principalele roluri ale consultantului de mediu este de a efectua evaluari amanuntite ale impactului pe care diverse proiecte si activitati il pot avea asupra mediului. Aceasta etapa esentiala se realizeaza inainte ca proiectele sa fie demarate si consta in analizarea potentialelor efecte negative asupra aerului, apei, solului si biodiversitatii. Evaluarea este, de regula, foarte complexa si este compusa din mai multe parti:
  • Evaluarea impactului asupra aerului. Acest lucru poate include evaluarea emisiilor de gaze cu efect de sera, particulele fine si substantele chimice periculoase eliberate in atmosfera si efectele lor asupra sanatatii umane si a ecosistemelor.
  • Evaluarea impactului asupra apei. Consultantul de mediu examineaza cum proiectele pot afecta sursele de apa potabila, raurile, lacurile si marile. Evaluarea poluarii apei, utilizarea durabila a resurselor hidrice si protejarea habitatelor acvatice sunt aspecte cheie ale acestui proces.
  • Evaluarea impactului asupra solului. Consultantul de mediu analizeaza modul in care proiectele pot influenta solul, in special prin degradarea sau poluarea sa. Elaborarea masurilor pentru conservarea solului si evitarea eroziunii este esentiala pentru protejarea mediului terestru.
  • Evaluarea impactului asupra biodiversitatii. Anumite proiecte pot afecta habitatul plantelor si animalelor locale, fiind necesara propunerea unor strategii pentru conservarea si protejarea biodiversitatii.
  1. Dezvolta strategii. Pe baza evaluarilor sale, consultantul are responsabilitatea de a dezvolta strategii si planuri pentru a minimiza sau preveni impactul negativ asupra mediului. Aceste strategii pot include recomandari pentru tehnologii mai prietenoase cu mediul, implementarea unor practici de gestionare responsabila a resurselor si definirea unor masuri specifice pentru reducerea poluarii. Un aspect important este asigurarea conformitatii proiectelor si activitatilor cu legile si regulamentele referitoare la protectia mediului. El ofera asistenta clientilor in obtinerea permiselor si autorizatiilor necesare pentru a opera legal.
  1. Monitorizeaza. Rolul consultantului nu se opreste la etapa de planificare. El monitorizeaza constant proiectele in desfasurare pentru a se asigura ca acestea respecta angajamentele referitoare la protectia mediului. De asemenea, intocmeste rapoarte periodice pentru autoritatile de reglementare si clienti privind starea mediului si conformitatea cu masurile luate.
  2. Educa. De asemenea, un consultant de mediu bun are rolul de a oferi consultanta clientilor si organizatiilor in ceea ce priveste modurile de a imbunatati practicile lor in scopul protejarii mediului.El poate furniza instruire si educatie privind aspectele legate de mediu.

  Gestionarea responsabila a deseurilor este o preocupare majora in protectia mediului. Este esential sa se gaseasca modalitati de reciclare si reutilizare a materialelor si minimizarea generarii deseurilor, pentru ca acest lucru ne poate asigura un viitor mai bun.

  Tocmai de aceea, daca vrei sa dezvolti un business si nu stii cu exactitate ce impact are asupra mediului inconjurator, este bine sa apelezi la un consultant de mediu.