Sari la conținut

Cum să instalați o cameră auto DVR

  Pregătiți camera auto DVR și faceți-o gata pentru drum

  camera auto montata pe parbriz
  (Imagine: © Casezy idea / Shutterstock)

  Dacă te-ai uitat la cele mai bune camere auto DVR pentru mașina ta, atunci ai observat că există multe opțiuni din care poți alege. De la camere orientate în față până la cele cu înregistrare frontală și spate, există opțiuni pentru toți șoferii. Dar indiferent de alegerea ta, există un pas important de parcurs înainte ca aceasta să fie funcțională: instalarea.

  Acesta este de obicei un proces destul de simplu, dar am pregătit acest ghid util pentru a te asigura că totul merge cât mai ușor posibil. Sfaturile noastre pot chiar să te ajute să decizi ce fel de cameră auto DVR este cea mai bună pentru tine sau să îți dea indicii despre cum să o instalezi înainte să ajungă.

  Proiectanții camerelor auto DVR au făcut cea mai mare parte din munca grea și asta înseamnă că instalarea poate fi realizată în cel mai scurt timp posibil. Cu excepția cazului în care alegi varianta cablajului hard, instalarea unei camere auto DVR nu necesită o abilitate tehnică reală. Cele mai multe modele vin și cu un manual de instalare de bază, cel puțin.

  Cu toate acestea, există câțiva pași care pot face instalarea unei camere auto DVR chiar mai ușoară. Am prezentat principalele etape implicate în punerea în funcțiune a camerei auto DVR mai jos. Deși pot exista unele variații în funcție de modelul pe care l-ai achiziționat, procesul general este în principiu același.

  De ce ai nevoie

  Majoritatea camerelor auto au fost proiectate pentru a se potrivi universal, deci de obicei este posibil să instalați modelul preferat în orice tip de vehicul.

  Camera auto DVR probabil va veni cu un card microSD, dar este posibil să doriți să cumpărați unul cu capacitate mai mare pentru mai multă libertate de înregistrare. Verificați ghidul nostru pentru cele mai bune carduri microSD pentru câteva idei – și nu uitați să îl introduceți corect în portul încorporat înainte de a începe instalarea.

  viofo a129

  Este posibil să aveți mai mult de o cameră auto de instalat. Unele modele, cum ar fi VIOFO A129 Pro Duo-G, vin cu o cameră interioară suplimentară pentru securitate suplimentară. Luați în considerare această opțiune dacă credeți că securitatea interioară este o necesitate. Alte seturi cu o cameră frontală și una spate vin cu o cameră montată în spate ca parte a pachetului.

  Va trebui să alocați puțin timp pentru instalare, dar unele unelte vor fi necesare în mod minimal. Luați un șurubelniță și o bandă adezivă pentru fixarea camerelor în loc. O sursă de lumină este utilă, de asemenea, dacă lucrați în interiorul mașinii sau verificați sub tabloul de bord. Un al doilea ajutor este întotdeauna un avantaj.

  Alege locația amplasării

  Aceasta este o etapă simplă în proces, dar necesită o anumită planificare. Dacă instalați o cameră auto orientată spre partea din față, veți dori o vedere neobstrucționată a drumului dintr-un punct central amplasat.

  Chiar sub oglinda retrovizoare este o opțiune standard. La polul opus, în partea de jos, acolo unde parbrizul se întâlnește cu bordul, este un alt punct de vedere de încredere.

  amplasare camera auto
  (Credit imagine: Casezy idea / Shutterstock)

  Lucrul principal de care trebuie să ții cont este că camera auto DVR nu ar trebui să îți blocheze în niciun fel vederea, pentru a rămâne în limitele legale. Acest lucru este valabil și dacă ai de instalat o cameră cu vedere înapoi.

  De asemenea, trebuie să te asiguri că camera auto este poziționată astfel încât să surprindă o vedere centrală și uniformă a drumului. Verifică că va vedea suficient de departe înainte fără a avea în mod accidental vederea tăiată de stâlpii, capota sau chiar oglinda retrovizoare. Este util să faci o verificare în acest punct, pentru a te asigura că camera auto este într-o poziție optimă.

  Tipuri de suport

  Fixarea camerei auto în poziție implică de obicei un suport, care este probabil unul dintre cele două tipuri diferite. Există varianta suportului cu ventuză (ca în imaginea de mai jos), care este opțiunea mai practică deoarece permite mutarea suportului cu ușurință. Acest lucru este util în special dacă trebuie să utilizați camera auto în mai mult de un vehicul sau nu sunteți mulțumit cu locația actuală și trebuie să o ajustați.

  tipuri suport camere auto

  Celălalt tip de suport se învârte în jurul unei plăci cu autoadeziv. Acesta se lipește în mod semi-permanent de parbriz, bord sau o locație similară. Dezavantajul acestui design de montare este că trebuie să poziționați camera de bord corect din prima încercare, altfel trebuie să o desprindeți și să o începeți din nou. Unele modele vin cu pad-uri adezive de rezervă care vă permit să faceți asta, dar este mai puțin atractiv decât primul exemplu dat.

  În orice caz, obiectivul principal este de a poziționa camera de bord astfel încât să se alinieze cu orizontul. Fiecare vehicul este diferit, așa că acest lucru necesită o gândire atentă și experimentare. S-ar putea să aveți noroc și să o poziționați corect din prima încercare, dar dacă lucrați cu un suport tip placă adezivă este mai bine să exersați de câteva ori mai întâi. Puțină bandă adezivă, un marker lavabil și, ideal, o persoană vă poate ajuta la poziționarea camerei corect înainte de a o fixa în loc.

  Conectare prin priza sau prin cablare directa?

  Dash cam-urile sunt accesorii de la terți, ceea ce înseamnă că veți avea de-a face cu cabluri – și aceasta este cea mai complexă parte a instalării.

  Cel mai simplu mod de a alimenta camera de bord este să o conectați la priza de brichetă/ portul auxiliar al mașinii. Majoritatea modelelor vin cu un cablu inclus pentru a face asta, dar merită să verificați dacă acesta vine cu unul mai lung (de cel puțin patru metri, ideal) dacă intenționați să-l duceți în jurul parbrizului și sub scaune.

  (Credit imagine: Nextbase) cum se monteaza camera auto
  (Credit imagine: Nextbase) montare camera auto cu cabluri
  (Credit imagine: Nextbase) montare cabluri camera auto
  (Credit imagine: Nextbase) montare camera auto cu conectare la priza de la masina
  cum se monteaza camera auto
  montare camera auto cu cabluri
  montare cabluri camera auto
  montare camera auto cu conectare la priza de la masina

  Luarea deciziei în această privință nu este întotdeauna ușoară, dar majoritatea camerelor auto vin cu instrumente de fixare care permit să poziționați cablul în spatele bordului, covorului sau a plafonului mașinii. Practica obișnuită pentru cablurile mai lungi este de a le direcționa prin spatele plafonului mașinii (deasupra parbrizului), apoi prin garnitura de etanșare a ușii și în jos sub scaunul mașinii, înainte de a fi conectat la priza pentru bricheta (a se vedea mai sus).

  Dacă aveți un oglindă retrovizoare alimentată, o altă opțiune bună este să o conectați acolo. Beneficiul aici este că instalația este mai ordonată și camera nu va consuma energie atunci când mașina este oprită, eliminând orice îngrijorare cu privire la descărcarea bateriei. Dezavantajul este că probabil va trebui să cumpărați un adaptor, cum ar fi cele disponibile aici, și vor exista limitări privind factori precum tensiunea camerei auto.

  (Credit imagine: Gargantiopa / Shutterstock) conectare camera auto la OBD
  (Credit imagine: Garmin) modul conectare camera auto la OBD
  conectare camera auto la OBD
  modul conectare camera auto la OBD

  O altă alternativă este să conectați camera dumneavoastră de bord în portul OBD2 al mașinii dumneavoastră (vezi imaginea de mai sus). Acesta este de obicei folosit pentru inspecții de diagnosticare, dar este o altă opțiune de luat în considerare, utilizând un conector OBD2 la mini-USB.

  Portul poate nu fi întotdeauna ușor de găsit, dar majoritatea mașinilor moderne îl au amplasat undeva sub bord.

  Cea mai elegantă modalitate de instalare a unui dash cam este conectarea directă la sistemul de cablare al mașinii. Unele camere auto vin cu kit-ul necesar pentru a face acest lucru, în timp ce altele pot necesita un accesoriu de la un terț. În orice caz, acest lucru necesită atenție și o instalare profesională poate fi mai atractivă.

  În cele mai multe cazuri, rezultatul final va arăta mai ordonat, dar având în vedere complexitatea electronică a multor mașini, conectarea directă prin cabluri nu este pentru toată lumea. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că există mai puțină flexibilitate dacă doriți să schimbați camera auto între mai multe vehicule, datorită caracterului mai permanent al fixării.

  Verificările de rulare

  După ce ai terminat de instalat și conectat camera, va trebui să te asiguri că toate cablurile sunt bine fixate. Verifică dacă cablurile nu se intersectează cu obiecte sau nu sunt prinse sau frezate de componente. În timp, aceste puncte de presiune pot cauza uzură și poate duce la o defecțiune sau la nefuncționarea camerei.

  verificare functionare camera auto
  (Credit imagine: Titikul_B / Shutterstock)

  Este bine să verificați din nou acest lucru după ce instalarea a avut timp să se stabilizeze, mai ales dacă dețineți un vehicul mai vechi care este predispus la multă vibrație. Acesta poate fi adesea motivul pentru care o cameră de bord încetează să funcționeze, deoarece conexiunile mai puțin bune se desprind sau cablurile chiar cad.

  Majoritatea camerelor de bord vin cu o aplicație de suport, care este adesea ceea ce veți folosi pentru a examina orice înregistrare video în caz de necesitate. Aceasta va fi cea mai bună modalitate de a vă asigura că totul funcționează așa cum este de așteptat, dacă nu există un ecran de previzualizare pe camera de bord însăși. Merită să conduceți în jurul blocului pentru a vă asigura că unitatea dvs. este configurată așa cum este de așteptat și că capturează înregistrări video așa cum este dorit.

  Utilizarea dashcam-ului

  Acesta ar trebui să fie cea mai ușoară parte a întregului proces. Majoritatea camerelor auto pornesc automat după ce le-ați pornit și ați început să conduceți. Este important de notat că camera auto consumă energie din bateria mașinii atunci când aceasta nu este pornită, lucru care se poate întâmpla cu unele modele. S-ar putea să fie nevoie să o opriți manual sau să deconectați cablul pentru a vă asigura că nu epuizează bateria.

  camera auto fata spate cu senzor de miscare

  Cameră Auto WOWSTEP®

  Top Favorite
  Camera auto DVR WowStep are un design compact și discret. Este dotată cu o baterie de 150 mAh și port Micro USB 2.0 și poate rezista la temperaturi de la –10° C la 50° C. Este ideală pentru orice tip de automobil, precum mașini personale, taxiuri, camioane sau mașini utilitare.

  În funcție de model, înregistrările video rezultate sunt stocate fie pe cardul media microSD intern, fie transferate pe telefonul tău. Unele modele fac ambele lucruri, având capacitatea de a stoca înregistrările și în cloud, ceea ce este util pentru arhivarea conținutului video în timp. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că ai o copie de rezervă permanentă, în cazul în care ai nevoie de probă video mai târziu.