Femeile au o multime de optiuni atunci cand merg la salon pentru a-si face unghiile. Daca iei in considerare aplicarea unghiilor false, este posibil sa fi intrebata daca doresti sa ti se aplice unghii cu gel sau acrilice.
Inainte de a lua o decizie, iata ce trebuie sa sti.
Despre unghiile acrilice
Unghiile acrilice au fost un element de baza in industria frumusetii de ani de zile, iar aceasta putere de rezistenta a contribuit la popularitatea lor continua. Donne Geer, co-fondator al Hey, Nice Nails! explica procesul de aplicare astfel:
„Acrilicele sunt aplicate folosind un monomer lichid si un polimer sub forma de pulbere pentru a crea un strat protector dur peste unghiile tale naturale.
Acrilicele se intaresc doar atunci cand sunt expuse la aer”. Atunci cand acrilicul se intareste, acesta ofera o panza perfecta pentru aplicarea culorii unghiilor.
Notiuni de baza despre unghiile cu gel
Jamie White, expert in frumusete si produse la Spaciety, noteaza ca „aplicarea unghiilor cu gel ofera rezistenta unghiilor acrilice cu aspectul unghiilor naturale”.
Spre deosebire de unghiile acrilice, unghiile cu gel se intaresc doar atunci cand sunt expuse la lumina UV. Geer explica faptul ca „lacurile cu gel sunt similare cu oja de unghii – ai un strat de baza, un lac de culoare si un strat de acoperire.
Fiecare strat trebuie sa fie intarit cu o lampa UV timp de doua-trei minute”. Ambele tipuri de unghii sunt supuse unui proces chimic pentru a se lipi de unghia naturala, insa exista cateva diferente intre cele doua.
Unghii cu gel sau unghii acrilice…care sunt mai bune?
Unghiile cu gel si cele acrilice au rezultate similare. Ele pot prelungi unghiile scurte, pot intari unghiile si pot face ca degetele sa para mai lungi si mai subtiri.
Exista cateva argumente pro si contra care te-ar putea ajuta sa decizi ce aplicatie de unghii sa alegi.
Tip Unghii | Unghii Acrilice | Unghii cu gel |
---|---|---|
Cum arata si cum se simt? | Acrilicele pot avea un aspect mai putin natural decat unghiile cu gel, mai ales daca sunt aplicate incorect. De asemenea, unele femei au paturi de unghii dureroase pe masura ce acrilul se vindeca. | Unghiile cu gel pot avea un aspect mai natural si mai lucios decat alte tipuri de unghii cosmetice. Gelul este un produs gros de tip lac de unghii. Unghiile cu gel sunt rezistente, dar nu groase. |
Cat de mult costa? | Aplicarea unghiilor acrilice costa mai putin decat aplicarea unghiilor cu gel. Cele mai multe saloane au preturi cuprinse intre aproximativ 150 si 450 lei pentru un set complet de unghii acrilice noi. Completarile lunare vor fi, in general, la jumatate din costul unui set nou, aproximativ intre 60 si 200 de lei. | Unghiile cu gel au, in general, un pret situat intre o manichiura obisnuita si unghiile acrilice. Un set de unghii cu gel sau o manichiura cu gel variaza intre 200 si 500 de lei. Desi acest cost pare a fi acelasi cu cel al unghiilor acrilice, nu uita ca vei plati aceasta suma de fiecare data cand vei reaplica gelul. |
Care sunt daunele aduse unghiilor naturale? | Acestea pot deteriora patul unghiei si aceasta deteriorare poate crea un teren propice pentru ciuperci si bacterii. Daca sunt indepartate incorect, acestea pot smulge straturi din unghia ta naturala. | In cazul gelului de impregnare, paturile unghiilor pot deveni prea uscate din cauza acetonei. Remediul consta in utilizarea uleiurilor pentru a hidrata unghiile. In cazul gelului care trebuie slefuit, daunele pot fi aceleasi ca si in cazul acrilicului, in sensul ca ai putea pierde straturi de unghii naturale. |
Sunt flexibile? | Acrilicele sunt foarte puternice si robuste, dar nu sunt flexibile. | Unghiile cu gel au o anumită flexibilitate. Ele sunt mai puternice decat unghiile naturale, dar nu sunt rigide ca cele acrilice. |
Cat timp vor rezista? | Daca sunt realizate corect si cu o ingrijire adecvata a unghiilor, acestea pot rezista mult timp. Completarile de acrilic ar trebui facute cel putin o data pe luna. | Acestea nu rezista la fel de mult si sunt mai putin durabile decat cele acrilice, chiar daca tind sa coste mai mult. Gelurile de impregnare vor dura intre 10 si 14 zile, in timp ce la unele femei pot rezista o luna cu geluri care trebuie slefuite. |
Au un miros puternic? | Procesul de aplicare implica substante chimice si vapori puternici - femeile insarcinate sunt sfatuite sa nu foloseasca unghii acrilice in timpul sarcinii. | Amestecurile de unghii cu gel nu au mirosul asociat cu unghiile acrilice - sunt considerate o optiune mai sigura si mai ecologica. |
Sunt usor de reparat? | Daca iti rupi o unghie acrilica, o poti repara aproape intotdeauna acasa cu lipici. Acest lucru il poti repeta pana la urmatoarea programare pentru unghii. | Daca o unghie cu gel se rupe, s-ar putea sa ai probleme. Uneori, poate fi vorba mai degraba de un efect de spargere decat de o ruptura curata, asa ca autofixarea unei rupturi nu este o optiune. Trebuie sa iti faci imediat o programare la manichiurista. |
Cum se pot indeparta? | Procesul de indepartare este simplu si direct atunci cand este efectuat de un profesionist. Unghiile pot fi inmuiate in loc sa fie slefuite. | Unghiile cu gel trebuie deseori sa fie slefuite, desi exista unele versiuni care se pot indeparta prin inmuiere. |
Cum se vindeca acestea? | Unghiile acrilice se intaresc la aer. Cele mai multe marci de acrilic au nevoie de 24 de ore pentru a se intari complet, chiar daca unghiile si oja sunt uscate. | Cele mai multe unghii cu gel necesita o lumina UV pentru polimerizare, asa ca sunt mai greu de realizat acasa. |
In timp ce ambele tipuri de unghii pot fi aplicate acasa, in cazul in care ai un kit de unghii, aplicarea ar fi mai bine sa fie lasata pe seama unui profesionist. Aburii de unghii acrilice te pot coplesi la tine acasa, iar fara o lumina UV, nu vei reusi sa faci ca unghiile cu gel sa se intareasca.
In ceea ce priveste finisajele, poti picta, poti face french tips sau poti crea alte modele de unghii. Unele persoane considera ca aerografia arata mai bine pe unghiile cu gel, deoarece acestea au un finisaj mai lucios.
Factori de luat in considerare
In timp ce durabilitatea si costul sunt factori de rang inalt in decizia ta, ar trebui sa tii cont si de alte cateva lucruri. Acrilicele sunt mai bune pentru unele femei, in timp ce unghiile cu gel sunt mai bune pentru altele, datorita nivelului de activitate si jobului lor.
Stilul de viata
Daca ai un loc de munca in care mainile tale sunt in apa de multe ori in timpul zilei, s-ar putea sa consideri ca unghiile din gel sunt o optiune mai buna pentru dtine. Gelul adera ca o oja si apa nu il va afecta asa cum o va face acrilicul.
Daca ai mainile in apa mai mult decat sa te speli pe maini in fiecare zi, apa poate face ca acrilicul sa se desprinda de unghii, lasandu-te predispusa la o ciuperca a unghiilor.
Acelasi lucru este valabil si daca esti sportiva. Transpiratia nu va afecta unghiile din gel asa cum o va face cu cele din acrilic. Transpiratia si uleiul corporal vor face ca acrilicul sa se desprinda de patul unghiei.
Buget, timp si intretinere
Bugetul tau monetar joaca un rol important in alegerea ta, la fel ca si bugetul pentru timpul petrecut la fiecare vizita. Desi costul pare a fi acelasi pentru unghiile acrilice si cele cu gel, exista de fapt o mare diferenta.
- Acrilice:
In cazul unghiilor acrilice, platesti pentru un set complet de unghii prima data cand ti le faci. Aceasta vizita va dura aproximativ o ora. Unele saloane sugereaza inlocuirea completa a unghiilor la fiecare patru luni, dar acest lucru nu este necesar.
Un set complet va varia intre 150 si 450 de lei la un salon de renume. Aceasta ar fi prima luna.
Completarile sunt doar atat, umplerea noii cresteri a unghiei cu acrilic si efectuarea oricaror reparatii. O vizita pentru plombare va dura aproximativ 30 de minute. Aceasta va costa 60 si 150 de lei pentru urmatoarele luni, o data pe luna.
Intr-un an, costul mediu va fi de aproximativ 600 – 2000 de lei pentru unghiile acrilice.
- Unghii cu gel:
Unghiile cu gel sunt mai costisitoare din punct de vedere financiar. Gelurile dureaza doar intre 10 – 14 zile, desi sunt rare femeile care se pot descurca cu o data pe luna.
Unghiile cu gel au acelasi pret indiferent daca este vorba de o noua aplicare sau de o vizita de revenire, deoarece este, in esenta, un upgrade la o manichiura obisnuita.
Costul mediu al unei aplicari cu gel este cuprins intre 200 si 500 de lei la un salon de renume, de fiecare data cand se face. Timpul mediu petrecut in salon este de aproximativ 30 de minute pe vizita. Daca esti o clienta obisnuita a gelului, costul ar putea fi intre 300 si 1000 de lei pe luna sau intre 3000 si 12000 lei pe an.
Concluzie
Donne Geer spune ca, fara indoiala, „gelurile de impregnare sunt cele mai bune. Nu se deterioreaza unghia si nu necesita nici o pilire.”
Acestea fiind spuse, exista multe variabile de luat in considerare atunci cand vine vorba de alegerea unghiilor artificiale, asa ca este posibil sa doresti sa te consulti cu un tehnician de unghii din zona ta pentru a discuta optiunile disponibile.
Te poate interesa si: