0
(0)

Aveti nevoie de un video proiector DLP? Fara indoiala, unul dintre cele mai cumparate dispozitive pe parcursul anului 2021 au fost videoproiectoarele, iar totul indica faptul ca in acest 2024 vor continua sa fie cele mai solicitate produse pentru divertisment sau pentru munca la domiciliu.

VIZITEAZA

Descriere

videoproiector benq

BENQ MS560

Videoproiector BenQ MS560, SVGA 800x600, 4000 lumeni
BenQ utilizeaza numai lentile de sticla de inalta calitate pentru a minimiza aberatia cromatica, asigurand o calitate a imaginii pe termen lung cu o claritate stralucitoare.

Ieftin
videoproiector dlp optoma

Optoma UHD30 4K

Videoproiector Optoma UHD30, 4K UHD, 3400 lumeni

Videoproiectoarele Optoma sunt capabile sa reproduca gama de culori Rec.709, standardul international HDTV pentru a garanta reproducerea exacta a culorii cinematografice exact asa cum a intentionat regizorul.

Popular
videoproiector cu laser

Barco UDX-W22

Gama UDX ofera experiente si economii uimitoare in timpul instalarii si timpului de transport, reducand costurile semnificativ. Cele mai compacte, proiectoare laser cu luminozitate ridicata, cu racire integrata de pe piata, aduc imagini 4K fiabile si ascutite de ras la fiecare tip de eveniment si locatie.

Pentru Business

Cu toate acestea, stim ca, la fel ca in cazul oricarei achizitii si cu atat mai mult in cazul achizitiilor online, cautarea de informatii despre acestea este primul pas pentru a lua o decizie corecta.

Alegerea produsului nu se bazeaza doar pe un aspect sau o caracteristica a videoproiectorului portabil, ci exista mai multi factori care influenteaza alegerea unuia sau altuia: de la pret pana la tehnologia pe care o ofera.

In cadrul acestora din urma, gasim si videoproiectoarele cu tehnologie DLP, care este cea mai utilizata in industria cinematografica datorita fidelitatii cu care sunt emise imaginile.

Dar ce este tehnologia DLP si de ce este atat de importanta? Ei bine, unul dintre elementele fundamentale ale unui video proiector este modul sau sistemul prin care acesta reproduce culorile, nuantele si intensitatile imaginilor iar din experienta noastra, tehnologia DLP ofera caracteristici superioare.

Chiar si asa, vom explica mai in detaliu in ce consta acest sistem.

Ce este tehnologia DLP si cum functioneaza?

ce este tehnologia DLP

Pentru ca un videoproiector sa emita imaginile pe care le primeste, trebuie sa aiba in interiorul sau un sistem care sa ii permita sa le reproduca, in acest sens gasim DLP (Digital Light Processing), care nu este altceva decat prelucrarea digitala a luminii cu ajutorul unui cip DMD.

In acest sens, trebuie sa mentionam ca sistemul DLP poate utiliza unul sau trei cipuri DMD, formand astfel doua subcategorii.

Sistem DLP cu un singur cip

Tehnologia DLP cu un singur cip utilizeaza un singur DMD pentru procesarea imaginii, care este un dispozitiv pe suprafata caruia se afla sute de oglinzi microscopice, o oglinda fiind echivalentul unui pixel din imagine.

Aceste micro oglinzi se rotesc la doua unghiuri diferite de proiectie, astfel incat oglinda care este iluminata de lampa se roteste la un anumit unghi reflectand lumina catre lentila, aceasta din urma formand un pixel luminos care corespunde unei mici regiuni din imagine.

Pe de alta parte cealalta oglinda care este iluminata, dar care este rotita la un unghi astfel incat lumina nu este reflectata spre lentila, ci spre un obiect absorbant din interiorul videoproiectorului, va genera un pixel intunecat in imagine.

Intelegand acest lucru, am putea crede ca imaginile sunt generate doar alb si negru, motiv pentru careproiectoarele DLP cu un singur cip incorporeaza o roata cromatica rotativa care contine regiuni diferentiate corespunzatoare culorilor primare.

Acesta este plasat intre cip si sursa de lumina si se roteste la viteza mare in sincron cu cipul, fiind capabil sa lumineze fiecare oglinda cu o culoare respectiva pentru a forma imaginea finala.

Sistem DLP cu trei cipuri

In cazul proiectoarelor cu un singur cip, am inteles ca roata se roteste simultan cu informatiile de culoare pe care le primeste pentru fiecare cadru, insa la sistemul DLP cu trei cipuri se utilizeaza o prisma in locul unei roti de culoare rotative. Acesta este, de asemenea, plasata intre sursa de lumina si lentila de iesire.

Functia prismei este simpla, aceea de a imparti lumina provenita de la lampa in cele trei culori primare, fiecare fascicul de lumina fiind procesat separat, fiecare corespunzand unei anumite culori.

Exista un cip DMD pentru fiecare culoare (rosu, verde si albastru). Fiecare DMD configureaza si genereaza o imagine partiala care este apoi convertita pentru a forma imaginea finala.

Avantajele si dezavantajele video proiectorului DLP

Videoproiectoarele care folosesc tehnologia DLP sunt cele mai solicitate pentru calitatea imaginii pe care o ofera, spre deosebire de cele care folosesc sistemul LCD, datorita acestui fapt putem enumera avantajele si dezavantajele videoproiectoarelor DLP in comparatie cu altele de pe piata:

Avantaje

Calitatea contrastului:

  • Videoproiectoarele DLP pot genera imagini cu un raport de contrast ridicat, ceea ce inseamna o mai buna distinctie intre lumina si intuneric.
  • Tonuri intunecate mai profunde si negre mai profunde, deoarece lumina nu este absorbita, ci reflectata in interiorul proiectorului, ceea ce inseamna ca pixelul nu este iluminat.
  • Raportul de contrast ANSI al videoproiectoarelor DLP este mai mare decat al altora, ceea ce inseamna ca o imagine cu zone albe si intunecate va fi reprezentata la o calitate mult mai ridicata.
  • Acestea au o scara de gri puternica, ceea ce ajuta la furnizarea mai multor detalii in fiecare cadru.

Calitate excelenta a imaginii:

  • Acestea au o rezolutie ridicata datorita arhitecturii proprii a cipului DMD care, deoarece oglinzile sunt microscopice si apropiate, permite o definitie mai buna.
  • O mai buna profunzime si claritate a culorilor, care se mentin pe toata durata de viata fara degradare.
  • Imaginile dinamice sau imaginile in care exista o cantitate mare de miscare sunt reproduse cu precizie, deoarece microoglinzile sunt activate si dezactivate la o viteza foarte mare.
  • Datorita acestei viteze de activare,proiectoarele DLP sunt excelente pentru generarea de imagini 3D.

Sunt usor de intretinut si de transportat:

Videoproiectoarele DLP sunt mai rezistente la praf si la factorii externi datorita numarului mai mic de componente si a faptului ca sunt izolate pentru a proteja instrumentele optice.
Mai usoare si mai usor de transportat datorita simplitatii sistemului.
Proiectarea sistemului DLP inseamna ca acestea au o durata de viata lunga.

Dezavantaje

Acestea au mai putina luminozitate:

In cazul proiectoarelor DLP cu un singur cip, roata cromatica absoarbe o parte din lumina, ceea ce duce la culori mai putin luminoase, desi acest lucru este compensat de tonuri intunecate mai intense.

Setul de culori produce un oarecare zgomot:

Rotirea rotitei de culori genereaza un efect de curcubeu in imagine, desi acest lucru este imperceptibil pentru multi oameni si devine din ce in ce mai putin problematic la modelele mai noi.

Pret usor ridicat:

In timp ceproiectoarele DLP cu un singur cip pot fi gasite la preturi accesibile,proiectoarele DLP cu trei cipuri au costuri ridicate datorita calitatii deosebite a imaginii pe care o ofera.

Diferente intre videoproiectoarele DLP si LCD

Cand ati cercetat piata ati observat ca printre alegerile de videoproiectoare se numara cele care folosesc tehnologia DLP si cele care folosesc LCD, astfel incat putem deduce ca cea mai mare diferenta intre un video proiector si celalalt este modul in care genereaza si transmit imaginea.

In acest sens si datorita faptului ca sunt utilizate componente si cai de proiectie diferite, ambele proiectoare au caracteristici care difera una de cealalalta in ceea ce priveste calitatea, contrastul, luminozitatea si profunzimea imaginii.

Videoproiectoarele LCD, spre deosebire de cele DLP, nu folosesc un cip DMD sau o roata rotativa de culoare pentru a produce culoarea, ci folosesc sistemul de cristale lichide pentru a functiona.

Dispozitivele LCD se bazeaza pe polarizarea luminii pentru ca intregul sistem sa functioneze.

Folosind filtre polarizante si doi electrozi care emit o tensiune catre cristalul lichid, se poate face ca acesta sa adopte o pozitie care sa faciliteze sau sa impiedice trecerea luminii spre exterior, obtinandu-se astfel un pixel deschis sau inchis, iar avand un filtru pentru fiecare culoare (rosu, verde si albastru) in partea finala se obtin toate celelalte culori.

Principalele diferente dintre un videoproiector DLP si unul LCD constau in calitatea, claritatea, luminozitatea si contrastul imaginii care este emisa pe ecran. Cu toate ca diferenta dintre cele doua s-a redus de-a lungul anilor, ele au inca diferente considerabile:

Fidelitatea culorilor: Videoproiectoarele DLP reduc luminozitatea pentru a obtine un contrast mai mare si culori mai profunde, ceea ce le face ideale in incaperile intunecate sau slab luminate, deoarece cantitatea minima de lumina poate face ca imaginea sa nu fie observata datorita luminozitatii reduse.

Opusul este valabil pentruproiectoarele LCD, unde culorile sunt mai luminoase si mai vii, dar mai putin adanci si mai putin saturate, asa-numitul efect de culoare „spalacit”.

  • Viteza de reproducere a imaginii: se refera la timpul necesar proiectorului pentru a afisa un ciclu de culori, astfel incat, in cazul proiectoarelor DLP destinate prezentarilor de afaceri, aceasta viteza este, de obicei, mai mica decat in cazul proiectoarelor video sau home cinema.
  • Vizibilitatea pixelilor: deoarece distanta dintre pixeli in cazul panourilor LCD este mai mare decat cea obtinuta intre micro oglinzile din tehnologia DLP, se poate observa un efect de gratar, cu o consecinta de pierdere a continuitatii sau a claritatii imaginii afisate. Acesta este motivul pentru careproiectoarele DLP sunt tinute in mai mare stima in reprezentarile cinematografice.
  • Durata de viata si intretinere: S-ar putea considera caproiectoarele DLP, care sunt pline de mii de oglinzi, ar putea reprezenta un risc de intretinere pe termen lung, insa testele efectuate pe o perioada indelungata de timp au aratat ca fortele implicate in rotatia oglinzilor sunt aproape imperceptibile, ceea ce duce la produse cu o durata de viata lunga in comparatie cu LCD-urile, ale caror componente pot fi foarte scumpe.

Cele mai bune videoproiectoare DLP in 2024

Am alcatuit o lista cu ceea ce credem noi ca sunt cele mai bune videoproiectoare pe care le puteti cumpara in 2022, luand in considerare toate aspectele importante de care trebuie sa tineti cont atunci cand il alegeti pe cel mai bun pentru dumneavoastra.

BENQ MS560

videoproiector benq

Acest produs proiecteaza imagini cu un raport de aspect de 4:3, ceea ce il face potrivit pentru proiectarea de prezentari sau pentru oglindirea monitoarelor.

BenQ MS560 este construit pentru a fi un asa-numit videoproiector cu aruncare normala, ceea ce inseamna ca distanta minima de proiectie este de 2,4m. Prin urmare, videoproiectorul este perfect pentru locurile fara restrictii de spatiu.

Valoarea rezolutiei native a acestui model este de 800×600px. Tehnologia utilizata de acest proiector este DLP. Videoproiectorul utilizeaza o lampa ca sursa de lumina. Acest lucru ii confera o luminozitate ridicata.

Lungimea maxima a diagonalei imaginii masoara 152,4cm, iar cea minima este de 381cm.

Acest videoproiector poate fi amplasat pe tavan sau pe masa. Cu o greutate de 2,3kg, acesta intra in categoria videoproiectoarelor mini.

Caracteristici principale ale proiectorului BenQ MS560

  • Rezolutie maxima de 800×600 px
  • Tehnologie de proiectie: DLP
  • Luminozitate de la halogen
  • Modul ECO confera lampii o durata de viata de pâna la 10000ore(s)
  • Interfata grafica: HDMI, VGA (D-SUB), compozit si S-Video
  • Adaptoare suplimentare: USB si RS232
  • BenQ MS560 poate fi asezat pe tavan si pe masa
  • Tehnologia de proiectie DLP ofera un contrast ridicat cu culori consistente cu nuante intunecate profunde
  • Echipamentul include: difuzoare si telecomanda
  • Dimensiuni: 29,6×12×22,1 cm
  • Greutate: 2,3kg

Optoma UHD30 4K

cel mai bun videoproiector

Va jucati in timpul zilei? Fie ca va luati o pauza de la munca de acasa, fie ca aveti timp liber, Optoma – cu un nou proiector UHD30 4K, este ideal pentru jocuri, chiar daca trebuie sa va confruntati cu multa lumina ambientala.

Optoma UHD30 este accesibil, centrat pe gameri si surprinzator de compact – ceea ce ar trebui sa faca din el o alegere excelenta pentru multi cumparatori. Lag-ul de intrare redus – are doar 15,7ms – este principalul punct de atractie aici, pentru un joc receptiv, chiar daca este un aparat universal in alte privinte.

De ce? Noua rata de reimprospatare de 240 Hz a UHD30 nu este de fapt atat de utila; este cu adevarat relevanta doar pentru jucatorii de pe PC.

Claritatea impresionanta UltraDetail 4K, culorile indraznete si nuantate, precum si abilitatea sa la lumina zilei il transforma intr-un videoproiector versatil, dar care are nevoie de o lentila cu raza scurta de actiune pentru incaperi mici si de difuzoare integrate decente pentru a impresiona cu adevarat.

Specificatii videoproiector Optoma UHD30

  • Destinat pentru Home Cinema/Educatie/Gaming
  • Functii Kensington Lock/RGBWRGBW 8 segment/Blu-ray/3D
  • Dimensiuni 314.96269.24116.84 mm
  • Greutate 3.9Kg

Barco UDX-W22 – cel mai bun videoproiector pentru business

barco udx cel mai bun videoproiector pentru companii mari

Rezolutia WUXGA si emisia de lumina de 21.000 de lumeni a modelului Barco UDX-W22 asigura spectacole impecabile cu culori precise in orice moment. Iesirea constanta a luminii (CLO) asigura, de asemenea, luminozitate si culori constante in timp.

Utilizatorii se bucura de cel mai larg spectru de culori din industrie, care se potriveste cu renumita calitate Xenon si depaseste spatiul de culoare Rec.709 – fara a face compromisuri in ceea ce priveste luminozitatea. Sursa de lumina cu fosfor laser reduce costurile legate de lampi, intretinerea, precum si palpairea imaginii.

Procesarea intr-un singur pas (SSP) permite obtinerea unor imagini mai clare si o latenta mai mica
Design robust si compact
Componentele modulare limiteaza timpul de intretinere
21.000 de lumeni centrali/20.000 de lumeni ANSI/22.500 de lumeni ISO
Designul compact si robust reduce costurile de transport si de manopera

Caracteristici generale

  • Destinat pentru Business/Home Cinema/Educatie/Gaming
  • Functii Cinematic Color/3D Ready
  • Specificatii tehnice
  • Durata de viata lampa 25000 h
  • Zoom optic TLD+ 0.37:1; 0.65:1; 0.73:1; 0.85:1; 1.2:1; 1.25 -1.6:1; 1.5-2.0:1; 2.0-2.8:1; 2.8-4.5:1; 4.5-7.5:1; 7.5-11.5:1
  • Optica Rezolutie imagine 1920×1200
  • Rezolutie video WUXGA
  • Format 16:10
  • Contrast dinamic 2000:1
  • Luminozitate imagine 21000lm
  • Conectivitate Interfata Single HDBt; HDMI2.0 (HDCP2.2, HDR10); DP 1.2 (HDCP 1.3); Quad 3G/12G SDI / BarcoLink
  • Conexiune retea Ethernet

Concluzie

Avand in vedere toate cele mentionate mai sus, putem concluziona ca atat tehnologia DLP, cat si cea LCD au avantajele si dezavantajele lor, dar toate acestea depind de tipul de continut pe care il veti reda, fie ca este vorba de munca sau de prezentari, fie ca este vorba de consum de continut multimedia.

Avantajele sistemului DLP sunt evidente daca sunteti in cautarea unei fidelitati ridicate a culorilor, precum si a unei profunzimi si tonalitati foarte bune a culorilor negre si a umbrelor, ceea ce reprezinta un avantaj pentru filme, videoclipuri si fotografii si, in general, pentru orice tip de productie pe care doriti sa o proiectati.

Cât de util a fost acest articol?

Dați clic pe steluțe pentru a evalua articolul!

Calificativ mediu 0 / 5. Voturi 0

Nicio evaluare până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare îmbunătățită. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor de către noi.