Daca tu sau cineva din casa ta sufera de dureri cronice de gat, tuse, dureri de cap sau probleme de respiratie, s-ar putea sa nu fie vorba de o raceala sau de gripa. Ar putea fi poluarea aerului din interior. Daca acesta este cazul, cand achizitionezi cel mai bun purificator de aer este un prim pas excelent pentru a va recapata sanatatea.
Este posibil sa fi auzit ca purificatoarele de aer costa o multime de bani. Daca aveti un buget restrans, s-ar putea sa va faceti griji ca nu va veti putea permite sa va permiteti leacul pentru ceea ce va doare. Cu toate acestea, daca sunteti dispus sa lucrati in anumiti parametri, este posibil sa gasiti un purificator de aer de calitate, care este eficient si costa mai putin de 500 de lei.
Pentru a afla ce factori si caracteristici sunt cele mai importante la un purificator de aer, astfel incat sa puteti obtine cel mai bun raport calitate-pret, continuati sa cititi. Daca sunteti gata sa achizitionati un purificator de aer care costa mai putin de 500 lei si doriti doar cateva recomandari, luati in considerare modelele pe care le impartasim pe aceasta pagina.
Purificator aer portabil fara filtru LittleDomi, cu ioni Negativi/Ozon, elimina bacteriile,mirosul urat si fumul,negru Organizator cadou
Purificator Aer Cronos, pentru Camera 20mp, Panou tactil, Filtru HEPA si Lampa Antibacteriana UV, Randament 30mc/h, Functie de Ionizare Oferta
Purificator de aer cu lampa UV anti-insecte, filtru de carbon, 11W Functie capcana pentru insecte
Purificator aer Buldair negru, Difuzor aroma, Ionizare, pentru 15mp, Consum 3W/h, Veioza, Filtrare cu hepa si carbune Ideal pentru camera copilului
Purificator de aer Salin S2, alimentare la retea, filtru interschimbabil Ieftin
Agentia pentru Protectia Mediului avertizeaza ca poluantii pot aparea in concentratii de doua pana la cinci ori mai mari in interior decat in exterior. Avand in vedere ca americanii isi petrec pana la 90% din timp in interior, este important sa aveti un fel de sistem de filtrare a aerului in casa.
Caracteristici de luat in calcul
Ce elimina un purificator de aer din aer
Inainte de a cumpara un purificator de aer, verificati ce poate elimina din aer. Printre posibilitati se numara praful, polenul, parul de animale, cenusa, fumul, mirosurile, mucegaiul, bacteriile si alte microorganisme.
Cat de mare este suprafata unei incaperi pe care o poate curata un purificator de aer
Sarcina unui purificator de aer este de a curata aerul dintr-un anumit spatiu. La capatul cel mai inalt al spectrului de preturi, un purificator de aer poate lucra asupra unei intregi case. in cazul modelelor sub 100 de dolari, insa, trebuie sa fii atent, deoarece este posibil ca acestea sa fie suficient de puternice doar pentru a curata un dormitor mic.
Determinati suprafata in metri patrati a spatiului pe care doriti sa il tratati (lungimea camerei inmultita cu latimea) si potriviti-o cu cea a purificatorului de aer dorit. Daca camera dvs. are 200 de metri patrati si purificatorul de aer pe care il aveti in vedere functioneaza doar pe 50 de metri patrati, nu va fi cu adevarat eficient.
Tipuri de purificatoare de aer
Exista trei tipuri principale de purificatoare de aer pe care le vom discuta in acest ghid: generatoare de ozon, ionizatoare si unitati de filtrare mecanica.
Generatoare de ozon: Ozonul distruge fiintele vii. Este un purificator de aer eficient, deoarece poate ucide bacteriile. Vestea proasta este ca ozonul nu face discriminare: afecteaza tesutul pulmonar la fel ca si mucegaiul. Daca alegeti un generator de ozon, ar trebui mai intai sa invatati cum sa il folositi in siguranta.
Ionizatoare: Ganditi-va la electricitatea statica si la modul in care aceasta poate face ca hainele sa se lipeasca unele de altele atunci cand sunt scoase din uscator. in esenta, acesta este modul in care un ionizator purifica aerul: incarca particulele astfel incat acestea sa se agate de perdele, pereti si mobilier.
Desi pare o modalitate excelenta de a elimina alergenii din aer, dezavantajul este ca procesul de ionizare creeaza ozon ca produs secundar, desi in concentratii mult mai mici decat un generator de ozon.
Unitati de filtrare mecanica: Diferite tipuri de filtre elimina diferite elemente din aer. Din acest motiv, cel mai bine este sa aveti un purificator de aer cu un sistem de filtrare in mai multe etape.
Un pre-filtru elimina cele mai mari particule; un filtru cu carbon activ elimina mirosurile, poluantii, compusii organici volatili si radonul; iar un filtru de aer cu particule de inalta eficienta (HEPA) elimina cel putin 99,97% din particule pana la o dimensiune de 0,3 microni (parul uman are aproximativ 70 de microni). Un sistem de filtrare in mai multe etape este de departe cel mai sigur mod de a purifica aerul din locuinta dumneavoastra.
Stiati ca?
Aerul curat nu este important doar pentru oamenii din casa. Animalele de companie depind si ele de faptul ca au aer curat de respirat.
Caracteristici
Viteza ventilatorului
Un purificator de aer de calitate va oferi cel putin trei viteze ale ventilatorului (joasa, medie si mare), astfel incat sa puteti misca aerul in ritmuri diferite. Este posibil sa fie nevoie sa plasati unitatea pe mare in conditii nefavorabile. Cea medie sau joasa ar putea fi buna pentru intretinere.
Temporizator
Un temporizator nu este o tehnologie inteligenta, dar va ofera un anumit control asupra purificatorului de aer, oprindu-l automat dupa o anumita perioada de timp.
Mod de veghe
Unele purificatoare de aer dispun de un mod silentios, astfel incat unitatea va functiona aproape in liniste in timp ce oamenii dorm.
Lumina de noapte
De asemenea, pentru utilizarea pe timp de noapte, unele modele au o lumina de noapte care poate fi lasata aprinsa sau oprita in timp ce dormiti.
Dupa ce particulele nu mai sunt suspendate in aer, un purificator de aer nu le mai poate elimina. In acel moment, veti avea nevoie de un aspirator cu un filtru HEPA.
Ce puteti obtine pentru mai putin de 500 de lei
Un cumparator istet poate obtine un purificator de aer cu un sistem de filtrare in mai multe etape care elimina mucegaiul, bacteriile, mirosurile, fumul, polenul, parul de animale de companie si multe altele pentru mai putin de 500 lei. De fapt, purificatorul de aer potrivit la pret redus are aproape aceleasi capacitati de purificare ca un model mai scump. Cele mai bune alegeri dispun de un pre-filtru, un filtru cu carbon activ si un filtru HEPA.
Puteti gasi si mici ionizatoare si generatoare de ozon in aceasta gama de preturi. Domeniile in care va trebui sa faceti un compromis sunt dimensiunea camerei si dotarile si fluierele. Un purificator de aer sub 500 de lei este eficient doar intr-o camera mai mica si nu va oferi niciuna dintre caracteristicile avansate ale purificatoarelor de aer mai scumpe.
Daca doriti sa cheltuiti putin mai mult, ati putea obtine cateva caracteristici suplimentare. De exemplu, pentru mai mult de 500 de lei (si ne referim la un pret care incepe de la 900 lei), puteti obtine un purificator de aer care functioneaza intr-o camera mai mare, parcurge aerul de pana la 5x pe ora si poate fi chiar compatibil cu dispozitivele inteligente.
Una dintre cele mai utile caracteristici pe care le puteti gasi pe modelele de top este un senzor care testeaza calitatea aerului din casa dvs. pentru a va anunta cu exactitate cat de buna este aceasta.
Stiati ca?
Pentru cea mai mare eficienta de functionare, un purificator de aer trebuie amplasat intr-o locatie cu un spatiu liber de cativa metri pe toate laturile, inclusiv pe partea superioara a aparatului.
Cum sa va dati seama de costul de functionare a unui purificator de aer
- Localizati autocolantul argintiu de pe purificatorul dumneavoastra de aer. Cel mai probabil, acesta se va afla in partea de jos a aparatului. Pe acest autocolant, puteti vizualiza puterea purificatorului de aer. (Daca puterea nu este listata, inmultiti pur si simplu voltii cu amperii pentru a obtine puterea). De exemplu, sa spunem ca aveti un purificator de aer care consuma 55 de wati de energie (pe ora).
- Inmultiti puterea cu numarul mediu de ore in care faceti sa functioneze purificatorul de aer in fiecare zi. Daca il folositi 12 ore pe zi, veti inmulti 55 cu 12 iar rezultatul va fi 660. Deoarece intr-o luna sunt in medie 30 de zile, inmultiti acest numar cu 30: 660 x 30 = 19.800.
- Impartiti raspunsul la 1.000 pentru a obtine puterea totala facturabila in fiecare luna. Deoarece energia electrica este facturata in kilowati-ora (un kilowatt reprezinta 1.000 de wati), in acest scenariu veti folosi aceasta formula: 19.800 ÷ 1.000 = 19,8 (kilowati).
- Uitati-va pe factura de electricitate sau contactati compania de electricitate pentru a afla tariful dumneavoastra. Fiecare companie de electricitate percepe propriul tarif. Pentru a va oferi o cifra aproximativa, costul mediu al energiei electrice in Ro la momentul scrierii acestui articol era de 0,81 lei kw/h.
- Ultimul pas este sa inmultiti: 19.8 x 0.81 = 16.083 Ron. Prin urmare, pentru a face sa functioneze un purificator de aer de 55 de wati timp de 12 ore in fiecare zi a lunii, ar costa in total aproximativ 17 lei pe luna. Nu este rau.
Umiditatea ridicata poate diminua durata de viata preconizata a unui purificator de aer. Cel mai bine este sa tineti aparatul departe de incaperile cu un continut ridicat de umiditate, cum ar fi baia.
Intrebari frecvente
Cu toate acestea, este o risipa sa lasi ceva sa functioneze atunci cand nu este necesar. Din acest motiv, unele purificatoare de aer (in general, cele pentru care ar trebui sa cheltuiti mai mult de 500 de lei) au un senzor incorporat care masoara calitatea aerului. Daca aerul din incapere este curat, aparatul se va opri pentru a nu functiona inutil.
Te poate interesa si: