Sari la conținut

Cum sa alegi o hotă de bucătărie – Recomandari

  Pentru a găti mai confortabil la domiciliu, este nevoie de anumite echipamente. Unul dintre acestea, care oferă multe beneficii (deși uneori trecută cu vederea), este hota de bucătărie.

  Datorită acestora, puteți împiedica răspândirea mirosurilor și acumularea particulelor de grăsime în bucătărie. Dacă vă gândiți să cumpărați o hotă, în acest articol vă prezentăm aspectele cheie pentru a vă ajuta să o alegeți pe cea mai bună pentru dumneavoastră.

  cea mai buna hota de bucatarie

  Ce este o hotă de bucătărie?

  Hota de bucătărie este un aparat conceput pentru a extrage fumul din bucătărie. De asemenea, funcționează pentru a elimina grăsimea și mirosurile, căldura, produsele de ardere și aburul din aerul produs în timpul gătitului.

  Această putere de aspirare este obținută cu ajutorul unui ventilator (ventilator de extracție), care este amplasat deasupra plitei sau pe aragazul cu gaz. Funcționarea sa se bazează pe un sistem de filtrare și evacuare a aerului.

  Fără ele, fumul și vaporii de gătit ar umple întregul spațiu și, nu numai atât, murdăria, grăsimea și mirosurile de mâncare ar pătrunde în întreaga bucătărie. Și cu siguranță nu doar bucătăria, ci și alte încăperi din casa noastră!

  Chiar și cunoscând importanța sa, alegerea unei hote de bucătărie nu este ușoară mai ales pe o piață plină de opțiuni. Este normal să ne îndoim dacă cea pe care o alegem este cu adevărat cea mai bună.

  De aceea, pentru a te ajuta să cumperi una, am întocmit o listă cu cele mai bune hote de bucătărie. Nu le rata!

  Ba mai mult, ne-am gândit și la câteva recomandări! Informația este, până la urmă, secretul spre o achiziție de succes. Ești pregătit să vezi despre ce anume este vorba?

  Cele mai importante criterii după care să te ghidezi în achiziționarea hotei perfecte

  Care sunt cele mai importante criterii după care să te ghidezi în achiziționarea unui tip de hote? Am selectat pentru tine, 5 caracteristici pe care să le iei în considerare înainte de a cumpăra hota pe care urmează să o folosești o perioadă cât mai îndelungată de timp!

  Capacitatea hotei

  Capacitatea hotei este un criteriu extrem de important, cu atât mai mult cu cât, încă de la început, trebuie să știi că nu poți achiziționa o hotă care să nu se potrivească nevoilor tale. De altfel, capacitatea hotei are legătură și cu dimensiunile bucătăriei.

  Pentru a-ți face o idee mai amplă cu privire la ceea ce îți spunem, vrem să te gândești așa: hota trebuie să aibă o capacitate egală sau mai mare cu volumul bucătăriei, înmulțit cu 10!

  Ce înseamnă asta? Dacă bucătăria ta are o lungime de 5 metri, o lățime de 4 și înălțime de 2, atunci capacitatea hotei pe care o achiziționezi trebuie să fie, cel puțin, de 40×10, adică 400 metri cubi. Repetăm, însă, acesta este un exemplu pe care am dorit a-l evidenția, pentru a ști cu exactitate la ceea ce ne referim!

  Dimensiunile hotei

  Pe piață există o mulțime de hote, de diferite dimensiuni din care poți alege! Însă când vine vorba despre hota perfectă, nu uita că aceasta poate avea orice dimensiune îți dorești, atâta timp cât este mai mare decât aragazul sau plita de gătit.

  Doar în acest fel vei observa eficiența maximă a hotei, întrucât aceasta va avea puterea de a absorbi toți aburii! În mod normal, hota trebuie montată la o distanță de 60-70 cm față de aragaz sau plita de gătit, însă există și excepții. Excepție de la această regulă fac hotele încorporabile, care se montează direct în blatul de bucătărie.

  Materialele de fabricație ale hotei

  Sunt materialele de fabricație ale hotei atât de importante după cum spun specialiștii? Ei bine, materialul predominant din care este fabricată hota, chiar reprezintă un punct important după care să te ghidezi.

  Chiar dacă hotele pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale, îți recomandăm să iei mai mult în considerare hotele din inox, întrucât acestea sunt cel mai ușor de întreținut. Te vei convinge chiar tu de acest aspect!

  Nivelul zgomotului hotei

  O hotă care face prea mult zgomot, la un moment dat devine deranjantă! Tocmai de aceea, datorită faptului că este așezată destul de aproape, hota ar trebui să atingă un nivel minim de zgomot. Sau, cel puțin, zgomotul să fie cât de cât acceptabil!

  Care este nivelul de zgomot pe care nu îl depășesc cele mai bune hote de pe piață? În cazul acestora, vorbim despre un zgomot de maxim 50-55 decibeli.

  Funcțiile și opțiunile încorporate ale hotei

  Cea mai bună hotă va fi mereu acea hotă performantă, care vine la pachet cu o mulțime de funcții și opțiuni încorporate! După asta ar trebui să te ghidezi și tu, întrucât te vei folosi o perioadă bună de timp de hota pe care plănuiești să o achiziționezi!

  Funcțiile esențiale pe care cea mai bună hotă ar trebui să le aibă sunt:

  • Treptele de viteză

  treptele de viteză sunt cele care îți permit să reglezi hota, în funcție de intensitatea mirosului sau aburilor pe care dorești ca hota să-i absoarbă. Ideal ar fi să te ghidezi după acele modele de hote de pe piață cu 2 sau chiar 3 trepte de viteză;

  • Filtrele

  filtrele sunt cele care ajută la eliminarea impurităților, dar și a grăsimii care în mod obișnuit s-ar depune pe mobilă. Unul dintre cele mai accesibile filtre este filtrul lavabil – un filtru din metal, care trebuie spălat o dată pe lună și schimbat anual.

  De altfel, mai există și filtre de hârtie, cu necesitatea schimbării acestora după 3 luni sau filtrele ionice, pe care, de obicei, le folosesc hotele moderne. Aceste filtre ionice sunt extrem de eficiente, întrucât ajută nu doar la îndepărtarea completă a mirosurilor, ci și la îndepărtarea microbilor și virușilor;

  • Temporizatorul de funcționare 

  acesta este gândit în așa fel, încât să oprească ventilatorul după o anumită perioadă;

  • Senzorul de temperatură

  componentele electronice ale hotei pot fi afectate de aburii mult prea fierbinți sau de temperatura mult prea ridicată. Tocmai de aceea este esențial un senzor de temperatură. Acesta va opri ventilatorul imediat după ce aerul aspirat devine prea fierbinte;

  • Opțiunea lumini LED

  acestea sunt amplasate deasupra spațiului de gătire, pentru o vedere cât mai bună și mai clară asupra a ceea ce gătești;

  • Afișajul și controlul electronic

  aceste două aspecte te vor ajuta să ai un control sporit asupra hotei;

  Cele mai bune hote de bucătărie – Tipuri de hote

  Cel mai bun raport calitate-preț

  Aceasta este din sticlă de 90 cm si este o hota cu o capacitate mare de extracție cu o putere de 550 m³/h. Poate fi instalată ca model pentru exterior sau cu recirculare. Are 3 trepte de putere și este silențioasă: emite un nivel maxim de zgomot de doar 56 dB.

  Modelul de vârf de gamă

  Este un model de 60 cm montat pe perete, cu o capacitate de extracție de 590 m³/h și 3 niveluri de putere. Are un design ergonomic și elegant, cu o parte frontală din sticlă. În plus, dispune de o funcție de ventilație din spate cu un temporizator reglabil.

  Cea mai bună hotă ieftină

  Aceasta este o hotă de bucătărie de 60 cm montată pe perete. Capacitatea sa de extracție este de 400 m3/h și oferă 3 niveluri de putere. Este fabricat din oțel inoxidabil și este silențios (62 dB).

  Comparație de hote de bucătărie

  Dacă vrei să cumperi cea mai bună hotă de bucătărie pentru casa ta, analizează cele mai importante caracteristici pe care echipa noastră le-a evidențiat în aceste 5 modele selectate dintre cele mai bune din fiecare gamă de preț.

  Cea mai bună hotă de bucătarie – recomandări

  cea mai buna hota de bucatarie

  Hotă de bucătărie încorporabilă decorativă Candy CVMA60N

  Hotă bucătărie decorativă
  Tip încastrare Incorporabil
  Utilizare Rezidențial
  Design Decorativă
  Metoda de ventilare Evacuare
  Tip panou de comandă Touch screen

  Hotele incorporabile Candy CVMA60N sunt unele dintre cele mai bune de până acum, cu atât mai mult cu cât dispune de funcții necesare încadrării acesteia în topul celor mai apreciate hote moderne. Acest lucru se datorează opririi întârziate, funcție care permite setarea timpului de activitate al hotei, dar și perioada după care dorești ca aceasta să devină inactivă.

  Este hota cu o capacitate mare, dispune și de un panou de control tactil, lumină LED, dar și de nivele diferite de viteză. Cele 4 trepte de putere pe care hota Candy le are sunt perfecte pentru acele momente când te decizi să prăjești sau să faci grătar!

  Prețul hotei, comparativ cu cel al unei hote clasice, este destul de ridicat, însă designul, funcționalitățile și opțiunile încorporate sunt cele care îți vor demonstra că ai făcut cea mai bună alegere cu putință!

  hota de bucatarie ieftina

  Hotă de bucătarie Zanussi ZHT631W

  Hotă aragaz tradițională
  Tip încastrare Standard
  Utilizare Rezidențial
  Design Conventională
  Metoda de ventilare Evacuare
  Recirculare Mixta
  Tip panou de comandă Mecanic

  În topul preferințelor clienților se află și această hotă de bucătărie Zanussi ZHT631W, tocmai pentru că este una dintre acele hote cu evacuare extrem de ușor de folosit. Achiziționând-o pe aceasta vei economisi, așadar, nu doar timp, ci și spațiu, putând fi instalată cu lejeritate sub dulapul de bucătărie unde se află aragazul tău!

  Zanussi ZHT631W funcționează pe bază de comenzi ușoare, astfel că tot ceea ce îți rămâne de făcut după ce o pornești este să glisezi comanda cu ajutorul degetelor, până în punctul în care obții viteza, respectiv puterea de absorbție ideală mâncării pe care o pregătești în acel moment!

  Este foarte bună datorită capacitatii de absorbtie de 220 mc/h, funcționează pe baza unui singur motor, iar prețul ei este unul mai mult decât accesibil!

  hota telescopica

  Hotă încorporabilă telescopică Electrolux LFP316S

  Hotă bucătărie telescopică
  Tip încastrare Standard
  Utilizare Rezidential
  Design Telescopică
  Metoda de ventilare Evacuare
  Recirculare
  Tip panou de comandă Mecanic

  Ce îți putem spune despre Electrolux LFP316S? Ei bine, se numără printre acele modele de hote bune cu ajutorul cărora poți economisi spațiu din plin. Ba mai mult, este hota de bucătărie cu care nu vei avea probleme, setările ei fiind gândite într-un mod simplist. Tot ceea ce trebuie să faci este să te ghidezi după comenzile intuitive, să reglezi setările pentru lumină și pentru viteză și mai apoi te poți bucura de un gătit flexibil și rapid!

  Electrolux LFP316S dispune, în altă ordine de idei, și de un filtru care asigură protecție maximă, permanentă asupra bucătăriei și aerului. De altfel, lumina LED este un element avantajos, întrucât poate fi folosită în acele momente în care trebuie să gătești un preparat care durează mult!

  Raportul calitate-preț este demn de luat în calcul, posesorii acestei hote de la Electrolux fiind, până în prezent, deplin mulțumiți de achiziția făcută!

  hota de bucatarie puternica

  Hotă încorporabilă telescopică Bosch DFM064W50

  Hotă de bucătărie telescopică
  Tip încastrare Incorporabil
  Utilizare Rezidential
  Design Telescopică
  Metoda de ventilare Evacuare
  Recirculare Mixtă
  Tip panou de comandă Mecanic

  Bosch este unul dintre cele mai cunoscute branduri de pe piață, astfel că nu se putea să nu includem în „topul cele mai bune hote” și hota de bucătărie încorporabilă telescopică Bosch DFM064W50! Aceasta nu este o hotă obișnuită, ci se remarcă prin designul său care poate oferi eleganță mobilei de bucătărie!

  Mai mult decât atât, este hota care dispune de evacuare – pentru un aer cât mai curat, și de un filtru de grăsime – care va împiedica grăsimea să se depună pe mobilă sau alte suprafețe. Filtrul de grăsime este din metal, acesta filtrând foarte bine nu doar grăsimea, ci și impuritățile și alte particule din aerul extras în timpul funcționarii.

  Se recomandă, pentru o eficiență maximă, curățarea acestor filtre o dată pe lună, fie manual, fie în mașina de spălat!

  hota de bucatarie fara evacuare

  Hotă de bucătărie încorporabilă decorativă Star-Light HAD-100RETRO

  Hotă de bucătărie încorporabilă decorativă
  Tip încastrare Incorporabil
  Utilizare Rezidential
  Design Decorativă
  Tip panou de comandă Mecanic
  2 filtre

  Această hotă decorativă este o soluție demnă de luat în calcul nu doar în cazul în care ai o bucătărie clasică. Este perfectă, chiar și pentru o bucătărie modernă, cu atât mai mult cu cât designul simplu este cel care impresionează!

  Dotată cu două filtre de aluminiu, Star-Light HAD-100RETRO este o hotă de bucătărie mult mai ușor de întreținut decât alte modele disponibile pe piață! Filtrele de care dispune pot fi curățate chiar și la mașina de spălat vase, iar luminile LED sunt cele care vor deveni un real ajutor în bucătărie, mai ales atunci când dorești să economisești energie electrică!

  De ce să cumpărați cea mai bună hotă de bucătărie?

  Hota de bucătărie a devenit un aparat esențial în marea majoritate a bucătăriilor din întreaga lume.

  În special atunci când prăjiți alimente, când gătiți, folosiți un grătar electric sau când preparați alimente cu mirosuri puternice, cum ar fi peștele.

  Aceste aparate sunt ideale pentru îndepărtarea fumului din bucătărie precum și a mirosurilor neplăcute datorită sistemului lor de aspirare cu diferite niveluri de putere.

  Aceste aparate nu numai că elimină fumul enervant și mirosurile puternice, dar vă permit, de asemenea, să aveți o bucătărie mai curată în general. Acest lucru se datorează faptului că este, de asemenea, capabil să absoarbă particulele de grăsime care tind să se elibereze în timpul gătitului, împiedicând astfel ca acestea să se lipească de pereți, de alte aparate electrice sau de alte accesorii de bucătărie.

  Un alt avantaj al hotelor este acela că sunt multifuncționale, deoarece, pe lângă funcția de extracție, ele servesc și ca accesoriu decorativ pentru bucătăria dumneavoastră, fie pe tavan, fie pe perete. Acestea pot avea diferite modele sau forme și pot fi folosite fie atașate la perete, fie deasupra insulelor de bucătărie. Iar dimensiunea lor mare contribuie la transformarea lor într-un punct de atracție decorativă în bucătărie.

  În funcție de nevoile pe care le ai, dar și de ceea ce îți dorești de la o hotă, achiziționează hota de bucătărie pe care o consideri cea mai potrivită! Nu uita, însă, să iei în considerare ghidul pe care ți l-am pus la dispoziție! Ținând cont de aceste criterii, selecția hotei perfecte va fi floare la ureche!

  Te poate interesa și: