5
(1)

Desi ar putea fi imposibil sa gasesti cel mai bun televizor de pe piata in general, iti poti restrange cu usurinta cautarea cautand cel mai bun televizor in functie de utilizarea ta individuala. Gasirea celei mai bune optiuni pentru tine depinde de modul in care il vei folosi si de locul in care il vei amplasa, de asemenea.

cel mai bun televizor 2022

Exista doua tipuri diferite de televizoare pe piata, OLED si LED, si fiecare dintre ele are propriile puncte forte si puncte slabe. Nu exista un televizor perfect, dar chiar si cele mai mici televizoare 4k ofera o calitate decenta a imaginii, iar modelele de top sunt bune doar daca le vei folosi la capacitate maxima, cum ar fi vizionarea de continut 4k HDR sau jocurile video.

Am testat mai mult de 100 de televizoare iar mai jos sunt alegerile noastre pentru cele mai bune televizoare. De asemenea, nu uitati sa consultati si alegerile noastre pentru cele mai bune televizoare 4k, cele mai bune marci de smartTV precum si ghidul pentru cumpararea unui televizor.

LG C1 OLED

cel mai bun televizor

LG C1 OLED este cel mai bun televizor OLED pe care l-am testat. Este un televizor excelent in general, care se comporta exceptional de bine in camerele intunecate. Ecranele OLED sunt diferite de televizoarele LCD tipice cu retroiluminare cu LED-uri, deoarece nu folosesc o lumina de fundal si se bazeaza pe pixeli autoiluminate care se aprind si se sting singuri.

Acest lucru ofera un raport de contrast aproape infinit, deoarece televizorul afiseaza negri perfecti si nu exista nici o umbrire in jurul obiectelor luminoase.

Este bun pentru vizionarea de emisiuni TV si excelent pentru sport, deoarece nu are nicio problema in ceea ce priveste redimensionarea continutului de rezolutie mai mica. Daca aveti tendinta de a va transmite continutul in flux, LG webOS incorporat este usor de utilizat si are o multime de aplicatii disponibile pentru descarcare.

Este un televizor fantastic pentru jocuri, deoarece latimea de banda HDMI 2.1 va permite sa jucati jocuri 4k de pana la 120 fps de la Xbox Series X si PS5 si are un input lag redus si un timp de raspuns rapid pentru jocuri fluide si receptive. De asemenea, are suport pentru rata de reimprospatare variabila (VRR) pentru a reduce screen tearing-ul.

Desi este remarcabil pentru vizionarea de filme datorita contrastului sau aproape infinit, este posibil sa observati ca unele lucruri in HDR nu ies in evidenta la fel de mult ca la televizoarele cu LED, dar luminozitatea sa generala de varf HDR este inca in regula. Gestionarea gradientului este excelenta, dar puteti observa, de asemenea, unele benzi in scene cu culori de nuante similare. Cu toate acestea, daca acest lucru nu va deranjeaza, este unul dintre cele mai bune televizoare pe care le-am testat.

Arata mai mult +

Sony A90J OLED

cel mai bun televizor OLED Sony

Daca aveti tendinta de a viziona multe filme si nu va deranjeaza sa cheltuiti ceva mai mult, atunci uitati-va la Sony A90J OLED. Nu veti beneficia de aceleasi caracteristici de gaming ca LG C1 OLED, deoarece acesta nu are inca suport VRR. Cu toate acestea, ceea ce il diferentiaza este faptul ca ecranul sau OLED devine mai luminos, ceea ce face ca lucrurile sa iasa mai mult in evidenta in HDR, oferind in acelasi timp aceleasi performante exceptionale in camera intunecata.

Televizoarele Sony sunt cunoscute pentru acuratetea lor excelenta din fabrica, iar acesta nu face exceptie, deoarece probabil ca nu va fi nevoie sa il calibrati pentru a va bucura de el la maxim. In timp ce unele persoane ar putea gasi interfata LG webOS mai usor de utilizat decat Google TV pe Sony, exista totusi multe aplicatii disponibile pentru a fi descarcate.

Desi OLED-urile prezinta riscul de arsura permanenta, nu ne asteptam ca aceasta sa fie o problema pentru persoanele care urmaresc continut variat. Daca doriti cel mai bun televizor OLED, nu puteti da gres cu LG, dar daca sunteti un fan al filmelor, atunci aruncati o privire la Sony.

Arata mai mult +

Samsung QN90A QLED

cel mai bun televizor samsung

Cel mai bun televizor pe care l-am testat cu un display QLED este Samsung QN90A QLED. Este un televizor emblematic high-end, cu o calitate excelenta a imaginii cu majoritatea tipurilor de continut si este disponibil intr-o gama larga de dimensiuni, astfel incat il poti achizitiona pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor tale, insa unele dintre variantele mai mici nu au la fel de multe functii ca cele mai mari, astfel incat se comporta diferit.

Televizoarele QLED sunt diferite de cele OLED, deoarece folosesc o lumina de fundal in loc sa aiba pixeli autoiluminate. Exista cateva avantaje si dezavantaje in acest sens, iar cel mai important este ca LED-urile nu sufera de riscul de ardere permanenta. Puteti urmari acelasi canal de stiri sau de sport toata ziua si nu va puteti face griji cu privire la deteriorarea ecranului.

Un alt avantaj este faptul ca acest televizor devine foarte luminos datorita retroiluminarii Mini LED, astfel incat, combinat cu gestionarea fantastica a reflexiei, vizibilitatea nu va fi o problema in majoritatea incaperilor bine luminate. Chiar daca vizionati continut in intuneric, are un raport de contrast nativ ridicat pentru a afisa negri profunzi.

In timp ce atenuarea locala este excelenta in general, aceasta se comporta mai prost in modul Joc, astfel incat, daca sunteti un jucator, negrii nu vor aparea la fel de profunzi si de intunecati ca in cazul in care ati viziona filme. Cu toate acestea, pune performanta in jocuri inaintea calitatii imaginii in modul Joc, deoarece are un lag de intrare redus, un timp de raspuns rapid, suport VRR si latime de banda HDMI 2.1. Toate acestea puse impreuna fac din acest televizor unul dintre cele mai bune televizoare pe care le-am testat.

Arata mai mult +

Achizitionarea unui televizor este un pas important. Este un produs tehnologic cu care vom impartasi multe momente de divertisment si cu care este foarte probabil sa traim multi ani in sufrageria noastra.

In acest mic ghid excelent pentru cumpararea unui televizor, am dorit sa subliniem cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati cel mai bun televizor, fie ca este vorba de un televizor FullHD sau de un televizor 4K.

Cum functioneaza un televizor?

In principiu, un televizor reproduce o imagine pe un ecran prin diferite puncte de lumina, cunoscute sub numele de pixeli. Aceste mii – uneori milioane – de puncte de lumina traduc pe ecran imaginile care ajung la ochii nostri. Inca de la inceputurile lor, televizoarele au difuzat aceste imagini atat de rapid incat creierul uman le interpreteaza ca fiind miscare continua. Ciudat, nu-i asa?

In zilele noastre, televizoarele au evoluat pana la limite inimaginabile. Cele mai recente modele incorporeaza acum functii care va permit sa vizualizati imaginea in aceeasi culoare din orice punct, sa instalati aplicatii prin intermediul internetului sau sa creati o lumina ambientala in spatele televizorului pentru a va face ochii mai putin obositi. De asemenea, asa-numitele „televizoare cu tuburi” (televizoare cu raze catodice) au facut loc televizoarelor LCD (Liquid Crystal Display) mai subtiri si de calitate superioara.

Ce tipuri de televizoare exista?

Exista sute de televizoare pe piata actuala. In plus, fiecare dintre ele incorporeaza caracteristici diferite si specificatii foarte tehnice. Acest lucru poate ingreuna procesul de achizitie, daca unele concepte sunt dincolo de cunostintele dumneavoastra. Din acest motiv, iata care sunt cele patru tipuri principale de televizoare si principalele lor caracteristici.

SmartTV

SmartTV-urile sau televizoarele inteligente – sunt din ce in ce mai populare. Acest tip de televizor incorporeaza caracteristici precum accesul la internet, un echipament audio imbunatatit care poate fi folosit ca home cinema, inregistrarea canalelor TV si un magazin de aplicatii.

De asemenea, un smartTV are propriul sistem de operare, care variaza in functie de marca. Acest sistem de operare va permite sa personalizati intr-un mod mai specific caracteristici precum gama de culori a ecranului, modul in care este reprodus sunetul, conexiunea la internet prin WiFi sau cablu si multe altele.

Televizor 3D

Acest tip de televizor este unul care, pe scurt, are capacitatea de a reproduce continutul in trei dimensiuni. Aceste produse vin cu ochelari special conceputi pentru a va permite sa va bucurati de experienta 3D acasa.

Acest lucru nu inseamna ca puteti viziona tot continutul in 3D. Aceste tipuri de televizoare reproduc in trei dimensiuni continutul creat pentru ele. Cu alte cuvinte, atunci cand vizionati un serial, un film sau un program care nu a fost conceput pentru a fi redat in 3D, televizorul il va difuza in format 2D de inalta definitie. Cu toate acestea, atunci cand detecteaza ca un continut – de orice tip – poate fi reprodus in 3D, va oferi utilizatorului posibilitatea de a se bucura de acel continut in trei dimensiuni.

UHD si FullHD

Tehnologia UHD (Ultra High Definition) este relativ noua si incorporeaza de doua ori mai multi pixeli (3840 x 2160) decat televizoarele FullHD (1920 x 1080). Acest lucru inseamna ca, desi ambele ofera continut de inalta definitie, televizoarele UHD vor reproduce imaginea mai realist.

In acest sens, televizoarele UHD sunt destinate redarii de continut de inalta calitate, cum ar fi filme sau Blu-Ray. Acest lucru nu inseamna ca rezolutia FullHD este proasta. In ambele tipuri veti obtine o calitate buna a imaginii, desi, cu cat dimensiunea ecranului este mai mare, cu atat mai vizibila este diferenta dintre cele doua tipuri.

OLED

Televizoarele OLED incorporeaza o tehnologie mai avansata decat televizoarele LED. Principala diferenta intre cele doua este modul in care sunt reproduse imaginile. Pe de o parte, LED-urile ilumineaza ecranele televizoarelor. Pe de alta parte, in cazul OLED, diodele creeaza ele insasi imaginea televizorului.

Prin urmare, televizoarele OLED sunt chiar mai subtiri decat cele LCD, consuma mai putina energie si, in general, cantaresc mai putin. Cu toate acestea, deoarece este o tehnologie relativ noua, pretul este de obicei mai mare, in functie de dimensiunea televizorului.

Ca orice altceva, chiar si cel mai bun televizor are avantajele si dezavantajele lui. De aceea, in aceasta sectiune am rezumat principalele avantaje si dezavantaje ale acestora, astfel incat sa nu pierdeti niciunul dintre ele atunci cand va ganditi sa cumparati un televizor nou.

Avantaje

  • Tehnologia lor ofera o calitate excelenta a imaginii si a sunetului.
  • Exista o gama larga de preturi pe piata.
  • Noile televizoare au aplicatii integrate, cum ar fi Netflix.
  • Ecranele sunt atat de subtiri incat este foarte usor sa le asezati pe orice piesa de mobilier.
  • Piata este actualizata in mod constant, astfel incat exista o mare varietate de modele.
  • Noile televizoare incorporeaza optiuni pentru a le face mai usor de utilizat de catre persoanele in varsta.
  • Consumul lor de energie se imbunatateste pe zi ce trece.
  • Televizoarele inteligente va permit sa navigati pe internet.

Dezavantaje

  • Specificatiile tehnice pot face ca achizitia sa fie putin confuza.
  • La unele modele, greutatea poate ingreuna deplasarea televizorului.
  • Standurile pentru televizoare necesita adesea asamblare.
  • Stocarea pentru aplicatii este limitata.
  • Varietatea mare de produse poate face cumparaturile plictisitoare.
  • Unele televizoare nu au control parental.
  • Televizoarele inteligente necesita o conexiune la internet pentru a utiliza multe dintre functiile lor.

Cel mai bun televizor – Dimensiunea ecranului

In functie de dimensiunea mobilierului pe care veti amplasa televizorul si de distanta la care il veti viziona, este posibil sa aveti nevoie de un ecran cu mai multi sau mai putini inci. Daca aveti un spatiu mare, este de preferat sa alegeti televizoare cu diagonala mai mare de 65cm.

Acest aspect este important, deoarece este relevant pentru a va bucura la maximum de televizor si, de asemenea, pentru sanatatea dumneavoastra. In acest sens, daca optati pentru un televizor cu un ecran de dimensiuni mici, s-ar putea sa va obositi prea mult ochii si, pe termen lung, acest lucru poate avea consecinte negative.

Cel mai bun televizor – Calitatea imaginii

Atunci cand comparati diferite televizoare, este important sa va uitati la cuvinte precum UHD, HDR sau IPS pentru a putea obtine cele mai bune produse. Asadar, pentru a va bucura de o imagine de calitate, va recomandam ca televizorul dvs. sa fie UHD sau, in caz contrar, FullHD.

In plus, tehnologiile precum HDR (High Dynamic Range) sau IPS (In-Plane Switching) vor face ca programele, filmele si serialele dvs. sa faca un salt calitativ. Datorita acestui lucru, veti observa ca culorile sunt mai clare si contrastele nu sunt prea puternice. Astfel, veti obtine o imagine mai uniforma si mai vie.

Cel mai bun televizor – Functionalitati si instrumente

In zilele noastre, majoritatea televizoarelor sunt Smart TV, adica permit accesul la internet de pe dispozitivul propriu-zis. Cu toate acestea, este important sa tineti cont de aplicatiile standard si de cele compatibile. Astfel, in functie de utilizarea pe care doriti sa o dati televizorului dumneavoastra, veti putea gasi optiuni care sa va ofere functionalitati adaptate la ceea ce cautati.

De asemenea, trebuie sa luati in considerare daca puteti ajusta tonul imaginii, egalizarea sunetului, dimensiunea fontului sau daca are WiFi incorporat. Aceste tipuri de instrumente va vor fi utile pe termen mediu si lung pentru a va bucura de un televizor facut pe masura dumneavoastra.

Care sunt alternativele la televizoare?

Videoproiectoarele, desi reprezinta o optiune excelenta pentru iubitorii de cinema si de ecrane mari, nu sunt, de obicei, cea mai raspandita optiune. Uneori, aceasta alternativa necesita o configuratie ceva mai complexa si un sistem de sunet extern pentru a functiona. De asemenea, pentru a va bucura de o calitate buna a imaginii, veti avea nevoie de un perete fara pereti cu puncte si de un spatiu suficient de mare pentru a putea „extinde” ecranul.

Cât de util a fost acest articol?

Dați clic pe steluțe pentru a evalua articolul!

Calificativ mediu 5 / 5. Voturi 1

Nicio evaluare până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare îmbunătățită. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor de către noi.