0
(0)

O privire mai atenta la cele mai importante procesoare de pe piata, comparandu-le pe fiecare dintre ele in ceea ce priveste performanta in gaming, pretul si raportul calitate-pret general.

CPU, sau unitatea centrala de procesare, este una dintre cele mai importante componente hardware din PC-ul tau de gaming. Cei mai multi oameni o considera a doua cea mai importanta componenta hardware esentiala, doar GPU-ul avand un impact mai mare asupra experientei tale de joc in general.

Acest lucru are sens deoarece GPU gestioneaza calitatea, rezolutia si ratele de cadre ale jocurilor voastre pe PC. Cu toate acestea, contrar convingerilor multora, CPU-ul joaca un rol complicat in modul in care PC-ul ruleaza jocurile, ceea ce face sa merite sa gasesti cel mai bun CPU pentru gaming.

Acestea fiind spuse, alegerea celui mai bun CPU pentru gaming in functie de nevoile tale poate fi putin obositoare, mai ales daca nu esti la curent cu cele mai recente oferte. In mod enervant, piata CPU-urilor este in continua schimbare, cu optiuni noi si mai puternice care modifica preturile mult prea des. Cum poti sa sti care este cel mai bun CPU?

Ei bine, aici intram noi in scena. Echipa noastra de entuziasti de PC-uri petrece nenumarate ore cercetand si comparand hardware-ul pentru a ne asigura ca esti la curent cu ceea ce este mai bun. Fie ca este vorba de Intel i9-10900K sau de unul dintre APU-urile extrem de populare ale Ryzen, echipa noastra se asigura ca testeaza fiecare procesor in parte.

Asadar avand in vedere acest lucru, sa aruncam o privire la ceea ce am ales ca fiind cele mai bune procesoare de gaming disponibile in prezent. In plus, sa raspundem in sfarsit la vechea intrebare: cine este mai bun, AMD sau Intel?

Cele mai bune alegeri ale noastre

PLAN - PRICE

Description

Cel mai bun CPU pentru jocuri

AMD Ryzen 9 5900X

AMD Ryzen 9 5900X 1 e opinii
AMD

Cel mai bun CPU Intel pentru gaming

Intel Core i9 11900K Rocket Lake CPU

Intel 11th Gen Core i9 11900K 768x768 1 opinii
Intel

Valoare excelenta si performanta in jocuri

Intel Core i5 11600K Rocket Lake CPU

procesor 11600k
Popular

Cele mai bune procesoare pentru jocuri in 2024

Cel mai bun CPU pentru gaming

procesor amd ryzen 9 5900x

AMD Ryzen 9 5900X

4,9 /5
Cel mai bun rating din partea noastra merge la <strong>AMD</strong>.
Modelul lor Ryzen 9 5900X ofera cea mai buna performanta pentru jocuri de pe piata, depasind modelul 10900K de la Intel si versiunea dezamagitoare 11900K.

Cu 12 nuclee si 24 de thread-uri, cel mai recent CPU emblematic al echipei rosii bifeaza intr-adevar toate casutele potrivite.

Daca sunteti in cautarea unui mix bine echilibrat de performante high-end pentru jocuri si productivitate, atunci nu cautati mai departe, Ryzen 9 5900X este cel mai performant procesor de pe piata actuala.

Cel mai bun procesor Intel high-end pentru jocuri

Procesor Intel Core i9 11900K Rocket Lake

Procesor Intel Core i9 11900K Rocket Lake

4.8 5
Alegerea noastra de la Intel
Procesorul Intel de a 11-a generatie marcheaza o imbunatatire fata de precedentul Comet Lake 10900K, cu viteze de ceas rapide pentru un singur nucleu.

Cand vine vorba de alegerea celui mai puternic procesor pentru Intel, Core i9-11900K este un performer de exceptie. Este posibil sa nu concureze bine cu flagship-ul 5900X de la AMD, dar daca sunteti dedicat sa ramaneti cu un procesor Intel, acesta se va descurca cu jocurile 4K si VR cu un minim de agitatie.

Cel mai bun procesor Intel in general

cel mai bun cpu intel

Procesor Intel Core i5 11600K Rocket Lake

4.8 5
Valoare excelenta si performanta in jocuri
Intel Core i5-11600K este o placa superba din gama medie si cu siguranta cea mai buna oferta din gama 11th Gen.

Acest procesor vine cu o performanta excelenta pe un singur nucleu, vitala pentru jocuri, si cu cea mai buna putere la pret dintre toate procesoarele de pe aceasta pagina. Desi ruleaza la cald, are o putere mare, functionand intre 4,1GHz frecventa de baza si 4,9GHz boost clock.

Cel mai bun procesor AMD pentru toate categoriile

AMD Ryzen 5 5600X

AMD Ryzen 5 5600X

4.9 5
Un procesor solid pentru gaming, care prezinta un raport calitate-pret excelent
AMD Ryzen 5 5600X este o alegere solida pentru modelele de gaming de clasa medie.

Aveti la dispozitie 6 nuclee si 12 thread-uri de executie si poate atinge o viteza de 4,8 GHz imediat dupa ce este scos din cutie. Cu acest procesor puteti obtine performante similare cu unele dintre optiunile mai premium cu un overclock usor – ceea ce il face unul dintre cele mai bune procesoare din acest ghid.

In ciuda faptului ca nu se ridica la nivelul lui 11600K in ceea ce priveste performanta single-core sau pretul, AMD Ryzen 5 5600X este totusi un CPU pentru jocuri de clasa medie cu o valoare decenta, care nu va sparge banca. Daca intentionati sa folositi procesorul si pentru unele sarcini de lucru multi-core, unde exceleaza – aici exceleaza 5600X, tragand semnificativ in fata concurentei.

Cel mai bun procesor multitasking

AMD Ryzen 9 5950X

AMD Ryzen 9 5950X

5 5
Performanta high-end care distruge concurenta pentru fluxurile de lucru de productivitate
Va place aspectul modelului 5900X, dar simtiti ca nu va satisface suficient de bine nevoile pentru fluxurile de lucru de tip productivitate?

Atunci permiteti-mi sa va prezint Ryzen 9 5950X. Acest procesor se incadreaza aproape in spectrul HEDT, oferind 16 nuclee si 32 de thread-uri pentru cea mai buna performanta din ambele lumi.

Acest CPU din clasa HEDT ofera unele dintre cele mai bune performante de productivitate pe care le poate oferi piata. Nu numai ca trece cu brio prin orice activitate multitasking de care aveti nevoie, dar se va descurca foarte bine si in numeroase titluri AAA moderne.

Cum testam si cum alegem

Atunci cand ne alegem recomandarile, fie ca este vorba de un laptop de gaming bun, de cel mai bun monitor sau de un mouse de gaming ieftin, facem mai intai cercetari amanuntite. Fiind gameri, ne dorim sa va aducem in atentie doar cele mai bune produse, insotite de informatii exacte bazate pe teste reale. Acest lucru implica mai multi pasi pentru a ne asigura ca sunt indeplinite cele mai inalte standarde de performanta.

Chiar daca echipa noastra este deja bine familiarizata cu cele mai recente oferte hardware, primul lucru pe care il facem este sa se asigure ca nimic nou nu urmeaza sa fie lansat. Dorim sa va tinem la curent cu cele mai recente oferte hardware, mai ales cand vine vorba de produse high-end.

In continuare, urmeaza evaluarea comparativa. De obicei, facem toate analizele comparative in cadrul companiei; totusi, daca nu putem pune mana pe un anumit procesor, vom cauta surse online pentru analize comparative ale procesoarelor de jocuri. Cu ajutorul benchmarking-ului, vedem ce procesoare se descurca cel mai bine in fiecare domeniu si cum se pozitioneaza unele fata de altele. Acest lucru ne ajuta sa ne asiguram ca procesoarele pe care le sugeram sunt bine cotate in categoria jocurilor.

Este important de retinut ca am achizitionat toate procesoarele recomandate (plus alte cateva) pentru benchmarking, testare si un pic de jocuri, ceea ce ne permite sa cream o imagine mai clara a ceea ce este cu adevarat cel mai bun procesor pentru jocuri.

Lucruri de luat in considerare

Primul lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand va alegeti un CPU pentru jocuri este la ce intentionati sa il folositi. Doar pentru ca un CPU este „cel mai bun” intr-o categorie nu inseamna ca este cel mai bun CPU pentru tine.

Dar ce cautati la un CPU? De unde stii ca este cel mai potrivit pentru tine? Ar trebui sa aiba mai multe nuclee sau viteze mai mari? Sa analizam cativa factori cheie care va pot ajuta sa va decideti:

  • Jocuri casual/ hardcore
  • Streaming
  • Crearea de continut
  • Overclocking

Termeni de stiut

Alegerea unui procesor poate fi descurajanta pentru cei care cumpara pentru prima data si exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le luati in considerare inainte de a cumpara unul. Nu ati vrea sa cumparati unul dintre cele mai recente procesoare Ryzen de la AMD si sa descoperiti ca nu este compatibil cu restul sistemului dumneavoastra!

Exista o multime de termeni care sunt aruncati in jurul valorii in ceea ce priveste procesoarele, asa ca haideti sa trecem in revista unele dintre cele mai comune fraze inainte de a deslusi care este cel mai bun procesor pentru gaming.

Cores si thread-uri

Un procesor este alcatuit din nuclee si thread-urio. In zilele noastre, procesoarele au mai multe nuclee, ceea ce le permite sa indeplineasca mai multe sarcini, ganditi-va ca este intruchiparea literala a vechiului proverb; doua capete sunt mai bune decat unul.

PC-ul trateaza thread-urile ca pe niste procesoare virtuale. Numarul de thread-uri de executie reprezinta numarul de sarcini pe care le poate gestiona fiecare nucleu. Ele pot face doar un singur lucru odata, dar pot schimba extrem de rapid. Ca atare, acestea servesc drept o modalitate eficienta pentru ca unitatea centrala de procesare sa comute eficient intre gestionarea mai multor sarcini.

Frecventa procesorului

Frecventa procesorului, cunoscuta uneori sub numele de viteza ciclului, se refera la numarul de cicluri pe care un nucleu le va efectua in fiecare secunda. Aceasta se masoara in megahertzi. Astfel, 4MHz ar insemna patru milioane de cicluri pe secunda.

Procesoarele care sunt „deblocate” pot fi overclockate pentru a atinge o frecventa mai mare decat cea din dotare. Cu toate acestea, overclocking-ul trebuie sa fie facut corect. Cu toate acestea, este o regula de baza sa va intrebati: „Merita overclocking-ul?” inainte de a face acest lucru.

Daca nu sunteti sigur de ce procesor ar trebui sa va luati, cititi articolul nostru despre ce procesor aveti cu adevarat nevoie? Sau puteti consulta ierarhia noastra de procesoare pentru a vedea o lista detaliata a procesoarelor si din ce categorie fac parte.

Core si frecventa

Impreuna, acestea va vor oferi o idee generala despre cat de performant va fi procesorul in cauza, dar haideti sa aprofundam putin. De exemplu, IPC (instructiuni pe ciclu) ne spune cate actiuni pot fi efectuate in fiecare ciclu si este adesea mult mai greu de gasit. In plus, anumite sarcini specifice utilizeaza mai putine nuclee, cum ar fi jocurile, ceea ce inseamna ca veti dori o performanta puternica pe un singur nucleu (totusi, este bine sa aveti cel putin patru nuclee pentru jocuri). Pe de alta parte, sarcini precum editare video utilizeaza o multime de resurse, ceea ce inseamna ca veti dori nuclee suplimentare (cel putin opt +) pentru o experienta fluida.

In cele din urma, acesta este motivul pentru care intotdeauna facem benchmark-ul CPU-urilor si testam procesoarele care efectueaza diferite tipuri de sarcini.

Tipuri de socket

Socket-ul este suportul fizic de pe placa de baza care tine procesorul in pozitie. Ca atare, primul lucru pe care veti dori sa il verificati este daca socket-ul de pe placa de baza se potriveste cu procesorul dumneavoastra (sau invers!).

Fiecare marca si (uneori) linie de procesoare are propriul tip de socket si nu se va potrivi intr-unul alternativ. De exemplu, un AMD Ryzen 7 foloseste tipul de socket AM4 si nu se va potrivi in soketul LGA 1151 de la Intel.

Daca achizitionati un procesor nou si o placa de baza noua impreuna, verificati specificatiile pentru a va asigura ca ambele au acelasi tip de socket (va sugerez sa va decideti mai intai asupra procesorului, apoi sa gasiti o placa de baza corespunzatoare).

Daca faceti upgrade la unul sau la celalalt, verificati specificatiile online si asigurati-va ca noua piesa hardware se potriveste in mod corespunzator.

Chipset

Fiecare procesor va avea un set de chipset-uri cu care este compatibil. Aceste chipseturi sunt importante atunci cand va alegeti placa de baza, deoarece ele determina daca anumite caracteristici vor fi dezactivate sau nu.

Cu cat chipset-ul este mai avansat, cu atat mai multe caracteristici vor fi deblocate (mai multe benzi PCIe, mai multe porturi USB 3.1, porturi SATA etc.). Ca si in cazul tipurilor de socket, verificati specificatiile hardware pentru a vedea ce chipset-uri sunt compatibile si ce va debloca fiecare dintre ele pe placa dumneavoastra.

De exemplu:

Chipset-uri

Chipset-uri care suporta AMD Ryzen 7 2700

A300
A320
B350
B450
X370
X470

Chipset-uri care suporta Intel Core i7-8700K

B360
H370
H310
Q370
Z370

Componente pentru jocuri hardcore

Uneori, doriti sa construiti o platforma de jocuri puternica. Nu va pasa de streaming sau de crearea de continut. Ceea ce conteaza este sa obtineti acele cifre FPS ridicate.

Atunci cand vine vorba de o constructie pentru jocuri pure, viteza este prietenul tau. Spre deosebire de programele si sarcinile extrem de solicitante, jocurile nu sunt la fel de dependente de nucleele si firele CPU. Orice quad-core sau mai mare este suficient pentru jocuri.

Cele mai multe jocuri vor rula pe un procesor dual-core, dar tot mai multe jocuri incep sa necesite un quad-core sau mai mult pentru a fi instalate si rulate. Acestea fiind spuse, majoritatea procesoarelor din zilele noastre sunt echipate cu cel putin 4 nuclee.

Pentru o constructia unui pc pentru jocuri hardcore, as sugera sa cautati procesoare care au cel putin urmatoarele viteze:

  • Frecventa procesor de la 4.0 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 6C/12T
  • Frecventa procesor de la 3.5 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 4C/8T
  • Frecventa procesor de la 3.0 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 2C/4T

Asocierea unui procesor rapid cu un SSD bun, o placa grafica puternica si niste memorie RAM de calitate va creste cu adevarat FPS-ul in general.

Jocuri ocazionale

Poate ca nu va pasa de cifre FPS ridicate sau de salvarea continutului dvs. pentru ca lumea sa vada. Poate ca sunteti mai degraba genul casual, cel caruia ii place sa se joace din cand in cand in timpul liber. Titlurile de jocuri AAA nu sunt chiar genul tau si nu ai nevoie de atata putere de procesare.

Daca tot ceea ce cautati este o configuratie de jocuri care sa ruleze cateva jocuri cu abur si titluri de esport cu intensitate redusa, atunci o configuratie pentru jucatorii ocazionali ar putea fi mai potrivita pentru nevoile dvs. In mod obisnuit, un build pentru jocuri casual nu are nevoie de cele mai recente oferte hardware. De asemenea, este mult mai accesibil decat un build pentru jocuri hardcore.

Atunci cand cautati un procesor pentru casual gaming, ar trebui sa cautati unul care sa fie cel putin quad-core, daca bugetul va permite. De asemenea, nu este nevoie sa fie extrem de rapid.

Sa vedem ce ar trebui sa cautati:

Jocuri ocazionale

  • Frecventa procesor de la 3.5 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 6C/12T
  • Frecventa procesor de la 3.0 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 4C/8T
  • Frecventa procesor de la 2.5 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 4C/4T

Streaming

O tendinta in crestere in ultimii cinci ani a fost aceea de a face streaming si de a partaja continut de gaming. Platforme precum YouTube si Twitch sunt extrem de populare in randul comunitatii de jocuri in acest moment, iar tot mai multi oameni par sa sara in caruta construirii de stream-uri. Totusi, acest lucru poate fi oarecum solicitant pentru procesorul dvs. daca nu aveti o cantitate suficienta de energie.

Acest lucru inseamna ca veti avea nevoie de un procesor cu mai multe nuclee si fire de executie decat un build tipic pentru jocuri hardcore. Iata ce ar trebui sa cautati daca va ganditi sa construiti un pc pentru gaming si streaming:

Streaming

  • Frecventa procesor de la 4.0 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 8C/16T
  • Frecventa procesor de la 3.5 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 6C/12T
  • Frecventa procesor de la 3.0 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 5C/8T

Avand un numar mai mare de nuclee va ajuta computerul dvs. sa faca mai multe sarcini, permitandu-i sa inregistreze jocul precum si sa proceseze si tot ceea ce se intampla in fundal fara lag.

Crearea de continut

Sa spunem ca ai deja un numar de urmaritori pe canalul tau de YouTube/ contul Steam si esti gata sa treci la nivelul urmator de productie si sa incepi sa creezi videoclipuri mai bune.

Te-ai decis sa construiesti un PC care poate face totul. Acesta trebuie sa fie capabil sa faca jocuri, streaming si sa produca videoclipuri de buna calitate. Acest lucru va necesita mai multa putere de calcul.

Veti avea nevoie de un numar mare de nuclee si de fire de executie cu viteze rapide, astfel incat sa puteti reda continutul cat mai repede posibil. Iata ce trebuie sa cautati daca vreti ca computerul dvs. de jocuri sa fie o bestie polivalenta:

Crearea de continut

  • Frecventa procesor de la 4.0 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 8C/16T
  • Frecventa procesor de la 3.5 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 6C/12T
  • Frecventa procesor de la 3.0 Ghz in sus
  • Core/Thread Count 4C/8T

Overclocking

Poate ca aveti o masina de jocuri de ceva vreme si doriti sa faceti un upgrade cu gandul la overclocking. Poate doriti sa va apucati de overclocking si sa va impingeti sistemul actual la limitele sale?

Daca vreti sa faceti overclocking pe un procesor Intel, va trebui sa cumparati un model care se termina cu "K", cum ar fi Intel i9-9900K, care se gaseste la preturi incepand cu 2600 ron.

Aveti mai putine griji cu un procesor AMD, toate modelele Ryzen (care este linia actuala de jocuri de la AMD) sunt deblocate pentru overclocking.

Acestea fiind spuse, nu exista o cantitate mare de spatiu de overclocking care sa fie obtinut de la cipurile Ryzen, deoarece acestea sunt foarte bine optimizate din fabrica.

K, KF, KS: Care este cel mai bun pentru dumneavoastra?

Una dintre marile intrebari care ne sunt adresate atunci cand ne referim la procesoarele Intel este: care este diferenta dintre SKU-urile K, KF si KS? Din fericire, diferentele dintre cele trei sunt mici si in procent de peste 90% probabil ca nu va vor influenta decizia de cumparare.

Procesoarele K de la Intel sunt probabil cele mai comune din aceasta lista. SKU-urile K se refera pur si simplu la procesoarele care pot fi overclockate si care vin cu grafica integrata.

SKU-urile KF sunt foarte asemanatoare cu K, doar ca KF nu vine cu nicio forma de grafica integrata. Acestea au in continuare exact acelasi potential de overclocking.

In cele din urma, avem KS. KS este usor diferit, referindu-se la procesoarele special selectate (binned) care au un spatiu de overclocking mult mai mare. KS sunt, de obicei, mai scumpe decat SKU-urile anterioare, deoarece adapostesc un potential de performanta mult mai mare.

Ryzen sau Intel: Care este mai bun pentru gaming?

Multumita faptului ca AMD a facut valuri uriase in spectrul de procesoare in ultimii doi ani, acum ni se pun sute de intrebari despre daca Ryzen este acum mai bun pentru jocuri decat Intel. Si din fericire, raspunsul este inca destul de simplu.

In ciuda faptului ca AMD s-a imbunatatit masiv atunci cand vine vorba de performanta in jocuri, Intel detine in continuare coroana pentru cel mai bun CPU pentru jocuri. Acestea fiind spuse, diferenta s-a redus exponential in ultimii doi ani, AMD oferind acum utilizatorilor sai performante foarte bune in materie de jocuri.

Presupun ca alegerea urmatorului CPU se reduce la urmatoarele ganduri; daca sunteti in cautarea unei performante de gaming totale si nimic altceva, alegeti un Intel. Cu toate acestea, daca va doriti performante bune in jocuri, dar aveti nevoie si de un nivel ridicat de performanta in multitasking pe langa acestea, AMD este cu siguranta cel pe care trebuie sa-l alegeti.

Cel mai bun CPU pentru gaming in 2024

Analiza in profunzime

procesor amd ryzen 9 5900x

AMD Ryzen 9 5900X

Viteza 3,7GHz/ 4,8GHz
Core (fire) 12/24
Soclu AM4
TDP 105W
Pro
Suport PCIe 4.0
Overclocking deblocat
Compatibil cu placile de baza din seria 500
Performanta fantastica in jocuri
Performanta excelenta pentru single si multi-core
Contra
Cam scump
Nu ofera grafica integrata

A durat ceva timp, dar, in sfarsit, AMD se afla in varful ierarhiei procesoarelor cu al lor extrem de impresionant Ryzen 9 5900X. Acest procesor le face cam pe toate - performanta in gaming, overclocking, munca de productivitate, tot tacamul. Daca sunteti in cautarea celui mai bun CPU de pe piata, nu mai cautati - echipa noastra a cautat pentru voi.

CPU-ul emblematic de la AMD ofera performante incontestabile in jocuri si o munca fantastica de productivitate multitasking - toate acestea sunt excelente pentru jocuri, streaming, randare si editare video. Cand asociezi acest lucru cu pretul sau actual, trebuie sa spui ca 5900X prezinta, de asemenea, unele dintre cele mai bune valori de pe piata actuala.

5900X este o piesa cu 12 nuclee si 24 de thread-uri executie, oferind o frecventa de baza de 3,7 GHz imediat ce este scoasa din cutie. In plus, cu PBO, 5900X poate fi amplificat la 4,8GHz atunci cand are cea mai mare nevoie de putere suplimentara - ganditi-va la jocuri sau la fluxuri de lucru de tip productivitate.

AMD, ca intotdeauna, au deblocat Ryzen 9 5900X pentru capacitati excelente de overclocking, multi utilizatori atingand respectiv 5,0GHz. Toate acestea se traduc prin performante foarte bune in jocuri - cu performante single-core avand capacitatea de a impinge 100FPS + in cele mai solicitante titluri moderne.

De asemenea, oferta emblematica aduce o excelenta protectie pentru viitor pentru noua dvs. constructie, suportand PCIe 4.0 pentru urmatoarea generatie de hardware care este chiar dupa colt. Veti putea sa introduceti 5900X in placi mai noi din seria 500, alaturi de alternative mai vechi din seria 400, ceea ce il face nu numai puternic, ci si versatil. Singurul dezavantaj este lipsa unui cooler - un lucru de care alternativele AMD mai orientate spre buget nu trebuie sa isi faca griji.

Procesor Intel Core i9 11900K Rocket Lake

Procesor Intel Core i9 11900K Rocket Lake

Frecventa procesor (boost) 5,2 GHz.
Cores / Threads 8 / 16
Socket LGA 1200
Pro
Viteze ridicate
Spatiu mare pentru overclock
Performanta excelenta pe un singur nucleu
Contra
Performante depasite de AMD, in special pentru multi-tasking
Cam scump

Cea de-a 11-a generatie 11900K este succesorul celei de-a 10-a generatii Intel i9-10900K, utilizand noua arhitectura "Rocket Lake", spre deosebire de "Comet Lake" a vechiului procesor. Lansarea initiala a modelului 11900K a fost foarte dezamagitoare, iar procesorul nu a facut mai mult decat sa egaleze 10900K in multe domenii, in ciuda faptului ca era cu aproximativ 200 ron mai scump. Cu toate acestea, una sau doua actualizari de BIOS de la lansare si 11900K performeaza cu pana la 10% mai rapid.

11900K vine cu un TDP de 125W, care, da, este mai mare decat cel al omologului AMD - ceea ce inseamna ca devine un pic cam fierbinte sub capota. 11900K este compatibil fie cu vechiul socket LGA 1200, fie cu noul chipset X590. Ceea ce ar putea fi o surpriza pentru unii, 11900k are de fapt cu 2 nuclee mai putin decat precedentul Core i9 10900K, cu doar 8 nuclee si 16 thread-uri de executie; cu toate acestea, majoritatea jocurilor nu folosesc cele 10 nuclee ale 10900K, astfel incat strategia Intel a fost sa se concentreze pe ceea ce conteaza de fapt pentru performanta in jocuri.

Intel si-a depus eforturile in imbunatatiri arhitecturale, inclusiv in ceea ce priveste memoria cache. Modelul 11900K aproape ca si-a dublat dimensiunea cache-ului L1 si L2 pentru fiecare nucleu, ajungand la 96 KB si, respectiv, 512 KB, chiar daca cache-ul L3 general s-a redus intr-o oarecare masura, ajungand la 16 MB de la 20 MB in cazul modelului 10900K.

Cu toate acestea, nu se poate evita faptul ca, in general, 11900K este inferior varfului de lance AMD Ryzen 9 5900K, in ciuda faptului ca este vandut cu amanuntul la aproximativ acelasi pret: desi poate concura destul de bine cu AMD Ryzen 9 5900x in anumite jocuri datorita performantelor sale puternice pe un singur nucleu, in general, 5900K il bate in continuare, iar in ceea ce priveste performantele multicore, 5900K il invinge. Cu toate acestea, daca sunteti un impatimit al echipei albastre, 11900K este inca un CPU puternic.

Daca vreti sa economisiti ceva bani, mai vechiul 10900K ar putea, de asemenea, sa merite sa fie luat in considerare daca il puteti achizitiona la un pret decent (am vazut ca este cu pana la aproximativ 300 ron mai ieftin).

cel mai bun cpu intel

Procesor Intel Core i5 11600K Rocket Lake

Frecventa procesor (boost) 4,9 GHz
Cores / Threads 6 / 12
Socket LGA 1200
Pro
Performanta superioara pe un singur nucleu
Performanta multi-core respectabila pentru pret
CPU excelent pentru jocuri
Raport calitate-pret excelent
Contra
Necesita un sistem de racire mai scump

O alta aparitie recenta a Intel este i5-11600K - cea mai recenta oferta din gama medie. Acest procesor vine echipat cu un pret mult mai accesibil, dar nu va lasati pacaliti de acest lucru, ci vine plin de performanta, inclusiv cu o multime de overclocking pe deasupra.

Modelul i5-11600K ofera 6 nuclee si 12 thread-uri de executie, la fel ca predecesorul sau, 10900K, dar upgrade-urile aduse arhitecturii aduc imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste performanta, cu o crestere de pana la 30% a FPS-urilor la unele titluri.

Cu toate ca 5600X de la AMD continua sa invinga placa in testele multi-core, ceea ce face ca aceasta sa fie cel mai bun procesor din aceasta gama de preturi pentru utilizarea la statiile de lucru, 11900K costa cu aproximativ 240 ron mai putin, ceea ce reprezinta o economie masiva. In plus, 11600K bate de obicei (desi nu in toate cazurile) 5600X in scenariile single core si in jocuri.

Aceasta performanta se datoreaza vitezei de baza impresionante de 4,2 GHz al modelului 11600K, cu o frecventa maxima de crestere a frecventei pentru un singur nucleu de 4,9 GHz. Daca sunteti pasionati de overclocking, exista, de asemenea, un imens potential daca faceti acest lucru cu acest CPU. Nu este exclus sa il mariti pana la 5,3 GHz, ceea ce il plaseaza la fel de bine ca si 10900K, dar trebuie sa stiti ca veti avea nevoie de un sistem de racire scump pentru a face acest lucru. Chiar si in pre-overclocking, 11600K se incalzeste, ceea ce reprezinta singurul dezavantaj real al acestui procesor, iar acest lucru necesita cheltuieli ceva mai mari pentru racire, ceea ce diminueaza oarecum economiile.

Cu toate acestea, presupunand ca aveti o placa de baza cu socket LGA 1200 (chipset-ul nu este compatibil cu sistemele anterioare), nu veti gresi prea mult daca alegeti acest procesor pentru sistemul vostru de gaming. In general, in ceea ce priveste jocurile, la aceasta gama de preturi, veti avea dificultati in a gasi ceva care sa egaleze performanta lui 11600K. Un procesor fantastic de la Intel.

AMD Ryzen 5 5600X

AMD Ryzen 5 5600X

Frecventa 3.7GHz/ 4.6GHz
Core (thread-uri) 6/12
Socket AM4
TDP 65W
Pro
Performanta ridicata atat in scenarii single core cat si multi-core
Performanta excelenta in jocuri
Nu necesita o solutie de racire complexa
Vine cu un cooler
Contra
Mai scump decat generatiile anterioare

5600X a fost unul dintre cele mai asteptate procesoare care urmau sa fie lansate atunci cand Ryzen a anuntat gama de procesoare din seria 5000 - in principal datorita unor zvonuri impresionante de benchmarking. Acesta a venit la masa oferind un mix socant de valoare si performanta care bate Intel atat in scenarii de jocuri, cat si in cele de flux de lucru. Daca sunteti in cautarea unui procesor la un pret bun, care poate zdrobi titlurile de jocuri AAA la peste 100 fps si are abilitati excelente de multitasking, 5600X ar trebui sa fie in fruntea listei dumneavoastra de recomandari. Este chiar motivul pentru care se regaseste in lista noastra cu cele mai bune CPU-uri pentru jocuri.

Pret/performanta, acest cip este unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut in ultima vreme. Are o viteza de clock de baza de 4,1GHz, alaturi de o frecventa de clock de 4,8GHz pentru boost - ceea ce il plaseaza alaturi de unele dintre cele mai performante din acest ghid. In plus, cu o crestere de 19% a IPC, acest lucru chiar lasa in urma ultima generatie de procesoare din seria 3000. Vine cu propriul ventilator de racire a procesorului, despre care AMD spune ca a fost proiectat recent, cu o eficienta excelenta si cu o iesire de zgomot aproape nula - o caracteristica cu care nu se pot lauda optiunile CPU premium din gama AMD seria 5000.

In general, in timp ce 11600K ofera performante mai bune pe un singur nucleu la un pret mai mic, 5600X este inca unul dintre cele mai bune CPU-uri pe care le puteti obtine la acest pret respectiv.

AMD Ryzen 9 5950X

AMD Ryzen 9 5950X

Frecventa 3,4 GHz/ 4,9 GHz
Core (thread-uri) 16/32
Socket AM4
TDP 105W
Pro
Spatiu bun pentru overclocking
Pret solid per nucleu
Foarte eficient din punct de vedere energetic
Contra
Foarte scump
Invins de alternative in ceea ce priveste performanta in jocuri
Fara grafica integrata

Din punct de vedere al jocurilor, Ryzen 9 5950X nu este la fel de bun ca 5900x sau 10900K. Acestea fiind spuse, ofera in continuare performante foarte bune si le depaseste de fapt pe amandoua atunci cand vine vorba de fluxuri de lucru de tip multi-tasking.

5950X este un alt pas in directia HEDT pentru procesoarele desktop - oferind 16 nuclee si 32 de thread-uri de executie pentru performante de statie de lucru cu adevarat de neegalat in acest ghid. Spre deosebire de HEDT-uri, insa, nu va trebui sa achizitionati o placa personalizata pentru a rula acest baiat rau, acesta se va potrivi fara probleme in placa dvs. de baza AM4.

In ceea ce priveste performanta bruta in jocuri, 5950X arata o socoteala decenta in acest ghid. Desi nu este la fel de bun ca 10900K sau 5950X, acesta ofera totusi cifre FPS foarte stabile atunci cand joaca titluri moderne AAA. Cu o frecventa de baza de 3,4 GHz si o frecventa de crestere pana la 4,9 GHz, veti avea mai mult decat suficienta viteza pentru a conduce cele mai intense fluxuri de lucru de randare si multitasking.

Acestea fiind spuse, acesta este un procesor excelent pentru toate tipurile de aplicatii - dar este adaptat in principal pentru persoanele care au nevoie cu adevarat de un plus de performanta in materie de productivitate. Jucatorii vor fi mai potriviti pentru un numar mai mic de nuclee si o performanta mai mare pe un singur nucleu.

Alegerea celui mai bun CPU pentru jocuri poate fi o experienta distractiva si plina de satisfactii, dar poate fi si o provocare. Acum ca sunteti familiarizati cu cele mai bune CPU-uri pentru jocuri din 2024, ar trebui, speram, sa faca mult mai usoara o decizie informata atunci cand vine vorba de a cumpara unul. Nu uitati sa alegeti solutia de racire potrivita pentru CPU-ul dvs. pentru a va asigura ca acesta functioneaza la niveluri optime in orice moment!

Decizia de a decide ce CPU de gaming veti obtine se va reduce la ceea ce vor fi nevoile dvs. personale. Folosirea acestei liste ar trebui sa va ajute sa decideti care este cel mai bun pentru dumneavoastra.

Cât de util a fost acest articol?

Dați clic pe steluțe pentru a evalua articolul!

Calificativ mediu 0 / 5. Voturi 0

Nicio evaluare până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare îmbunătățită. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor de către noi.