Sari la conținut

Ce hardware ar trebui să aibă începătorii atunci când pun la punct un PC nou?

  În ziua de astăzi, achiziționarea unui PC gata făcut nu este recomandată deloc. Conform experților în acest domeniu, prețul componentelor luate separat duce de regulă la un total semnificativ mai mic decât în cazul unui PC deja asamblat.

  Prin urmare, piața componentelor/hardware nu este numai deschisă acum publicului larg, dar este și foarte vastă. Dacă acum 15-20 de ani nu puteai găsi nicidecum o placă de bază sau o placă video pe rafturile magazinelor, aceste componente au acum rafturi întregi dedicate doar lor.

  Totuși, de ce ți-ai construi propriul PC? Ei bine, pentru a avea garanția că poți face ce dorești cu el – fie că este vorba despre jocuri video precum aparate pacanele slots, fie că este vorba despre programe de design sau de creare de conținut.

  Placa de bază – sufletul întregului PC

  Orice PC are nevoie de o placă de bază. Mai mult decât atât, placa de bază trebuie să fie compatibilă cu toate celelalte componente hardware pe care le achiziționezi. Procesorul trebuie să se potrivească, precum și placa video.

  Procesorul și placa video se află într-o strânsă legătură cu placa de bază deoarece vei dori anumite modele. Aceste modele trebuie să fie compatibile cu placa de bază, motiv pentru care va fi nevoie de cercetare – în privința compatibilității dar și prețului.

  Procesorul și placa video – puterea PC-ului

  Placa de bază este fundația PC-ului. Prin urmare, procesorul (CPU) și placa video (GPU) sunt elementele care îi oferă acestuia puterea necesară pentru a performa. Dar ce fac aceste două elemente?

  În cazul jocurilor video, precum aparate pacanele slots și nu numai, procesorul este cel care asigură faptul că jocul rulează cum trebuie din punct de vedere al vitezei de răspuns, printre altele. Apoi, placa video garantează faptul că te poți bucura de cele mai bune setări aferente graficii și efectelor vizuale.
  Ambele elemente sunt necesare pentru un PC puternic.

  Memorie RAM și spațiu de stocare

  Ca și spațiu de stocare se recomandă soluțiile SSD, din moment ce acestea sunt mult mai rapide și eficiente decât cele HDD. Aspectul mai important, totuși, este memoria RAM.

  Memoria RAM este un tip de memorie folosit de aplicații și alte tipuri de software. De exemplu, sistemul de operare Windows utilizează, în permanență, în jur de 2-5 GB de RAM. Astfel, pentru a asigura viteza altor aplicații, trebuie să ai mai mult RAM.
  Un minim în ziua de astăzi ar fi 8 GB de ram pentru uz zilnic, iar pentru jocuri video precum aparate pacanele slots și alte aplicații ar fi necesari peste 12-16 GB.

  Sursa și carcasa

  Ei bine, sursa este adevărata putere a calculatorului, în sensul că aceasta oferă echipamentului curentul electric necesar pentru a opera la parametrii corespunzători. Sursa trebuie aleasă în funcție de placa de bază, dar mai ales de procesor și placa video, fiecare dintre acestea putând să aibă un coeficient de putere care poate necesita o sursă mai eficientă.

  Apoi, la capitolul carcasă, aspectul primează, deși trebuie să ai în vedere anumite aspecte care țin de răcirea componentelor. Vor fi destul de multe ventilatoare în interior – mai poți adăuga și tu câteva după bunul plac -, dar este recomandat să existe un număr generos de orificii de aerisire la nivelul întregii carcase.

  Acestea sunt elementele de care ai absolută nevoie atunci când pui la punct un PC nou ca și începător. Alegerea lor nu este un lucru ușor, din moment ce trebuie să înveți toate particularitățile fiecărei piese de hardware înainte de a o achiziționa.

  Totuși, rezultatul va fi pe măsură. Vei avea un PC care va putea face tot ce îți dorești – de la streaming filme la rezoluții 4K UHD, de exemplu, la jocuri video apărute chiar în acest an la cea mai mare calitate grafică.

  Desigur, nu uita de periferice și accesorii – monitor, tastatură și mouse, în principal. Acestea te ajută să te bucuri de unitatea PC la maximum!