Nu este o dilema noua, nu-i asa, casti cu fir sau fara fir? Care este cea mai buna optiune? Cu totii ne-am pus aceeasi intrebare la un moment dat si probabil ca de-a lungul vietii am trecut cu totii de la o optiune la alta.
Baietii mai in varsta din sala au folosit mai intai casti cu fir. Nu mai era nimic altceva. Cat de incurcate erau firele, cat de dificil era sa iti scoti rucsacul sau haina cu castile pe urechi.
Apoi au aparut castile fara fir cu wifi sau bluetooth si ne-am minunat cu totii de noua tehnologie. Aveam deja un smartphone, iar acum l-am conectat la casti fara fir. Cat de convenabil a fost totul… pana cand s-a terminat bateria.
Sunt castile wireless un moft? Nu exista un raspuns unic pentru toata lumea.
Sunt sigur ca daca ai un iPhone iti plac AirPods sau AirPods Pro… Vorbim despre Apple, pentru ca probabil ca a fost cel mai mare vinovat in ultimii ani pentru ca toata lumea a trecut la castile True Wireless. De ce? Au eliminat portul de 3,5 mm de pe iPhone (dar, in mod surprinzator, nu si de pe noul lor laptop MacBook Pro din 2021).
Chiar si Sennheiser si Sony au sarit la bataie cu Sennheiser Momentum True Wireless 2 sau Sony WF-1000XM4.
Se pare ca mai multi influenceri se intorc la castile cu fir pentru a… atrage din nou atentia. Toata chestia asta e ridicola, nu-i asa? Noi toti cei care apreciem muzica si castile bine facute nu ne pasa cum ne vad ceilalti: vrem doar sa ne ascultam muzica in cel mai bun mod posibil, nu-i asa?
Aparent, ei vor sa obtina o estetica numita „Tumblr of the 2010s”, o versiune pastelata si tinereasca a grunge-ului din anii 1990, care prolifereaza pe platformele de socializare. Acum este la moda pe Instagram sau TikTok sa porti casti de gaming cu fir. Totul este o lupta impotriva culturii de tocilari a marilor afaceri. Ei vor sa ofere o aura de nepasare si de usurinta. Altii sunt ingrijorati de radiatiile pe care le emite Bluetooth. Exista oameni pentru orice.
Dar sa trecem la subiect: avantajele si dezavantajele utilizarii castilor cu fir sau fara fir? Sa aruncam o privire.
Care este cea mai buna alegere: castile cu fir sau fara fir?
Casti cu fir
- Adesea mai ieftine decat castile fara fir
- Fara intreruperi atunci cand ascultati muzica (cu exceptia cazului in care pisica dvs. mananca cablul)
- Daca va cad castile din ureche, nu le veti pierde.
- Acestea pot fi mai incomode de purtat: hainele sau rucsacurile se prind in ele.
- Cablul se poate incurca
- De obicei nu au comenzi vocale sau tactile
- Firele se pot rupe usor la unele modele
- Animalele de casa pot, uneori, sa va roada firele
Casti fara fir (bluetooth)
- Confortabil. Fara cabluri. Nimic nu se prinde in ureche. Perfect pentru imperecherea cu un smartphone
- Modelele intraauriculare sunt mici si pot fi purtate peste tot.
- Se potrivesc perfect cu smartphone-urile care nu au un port jack de 3,5 mm, precum iPhone-ul
- Au comenzi vocale si tactile
- Acestea tind sa fie mai scumpe
- Le puteti scapa cu usurinta pe podea si le puteti pierde (casti in-ear)
- Trebuie sa incarcati bateria la fiecare cateva zile daca le folositi mult.
- Puteti pierde conexiunea cu smartphone-ul dvs.
Meditand asupra argumentelor pro si contra
Daca observati, in sectiunea argumente pro si contra, nu este mentionata calitatea sunetului. Ambele ofera o calitate excelenta a sunetului, mai ales daca vorbim in ambele cazuri de casti din gama medie superioara.
In cazul castilor Bluetooth, acestea ar trebui sa ofere suport pentru codecuri precum aptX (Android) sau AAC (in cazul Apple) pentru a oferi un sunet bun.
Dar sa nu ne facem iluzii. Castile bluetooth wireless care ofera o calitate buna a sunetului sunt scumpe, intre 500 si 2000 de Lei. Pentru aceasta suma de bani putem cumpara cateva modele excelente cu fir… foarte bune, cum ar fi Sennheiser HD 25-16, Sennheiser HD 599 sau Beyerdynamic DT 990. Iar daca mergem putin mai sus, putem cumpara excelentele Sennheiser HD 660 S sau Beyerdynamic DT 880 Pro.
Daca ne dorim portabilitate si confort, probabil ca ne dorim o pereche de cassti fara fir (la un pret putin mai mare). Daca doriti un raport calitate-pret bun, ar trebui sa alegeti castile cu fir.
Atentie! Apoi putem trece la o alta liga de casti. Perfect pentru audiofili, precum Sennheiser HD800S, care costa peste 6000 de Lei. In acest caz, va trebui sa achizitionam si un DAC bun si un amplificator daca vrem sa profitam la maximum de ele. Un lucru duce la altul, iar in final ajungem sa cheltuim o suma destul de mare de bani.
Puteti lua in considerare toate cele de mai sus atunci cand va decideti sa cumparati o pereche de casti bune, dar, in cele din urma, exista un singur lucru de care voi tine cont: Care este obsolescenta planificata a castilor? Castile Bluetooth vor dura mai putin decat niste casti cu fir bune, cum ar fi Sennheiser HD 25: toate piesele sunt usor de inlocuit si ieftine. Acestea sunt proiectate sa dureze multi, multi ani (mai mult de 20 sau 30 de ani?).
In cazul castilor bluetooth, lucrurile stau cu totul altfel. Protocolul poate deveni invechit. Piesele lor nu sunt usor de reparat… si asa mai departe. Dar sunt confortabile si perfecte pentru a fi purtate cu noi, conectate la telefon.
Si sunt adesea perfecte pentru sport, de exemplu.
Si lasam la o parte aspectele estetice. Influencerii par sa placa mai mult castile cu fir acum, cand toata lumea poarta casti wireless. Si atunci se va intampla contrariul. Este ca si cu pantalonii scurti sau pantalonii cu clopot, intotdeauna vor reveni la moda in cele din urma.
Dar daca cumparati casti bune de la AKG,Sennheiser sau Beyerdinamic, acestea va vor dura o viata intreaga, mai ales daca le cumparati cu cabluri inlocuibile si piese de schimb pentru restul pieselor.