Sari la conținut

Ar trebui sa folositi laptopul cu capacul inchis?

  Daca utilizati laptopul cu un afisaj extern conectat la un birou, este posibil sa doriti sa il folositi cu capacul inchis pentru a economisi spatiu. Cu toate acestea, laptopul dvs. nu a fost conceput pentru a functiona la maxim cu capacul inchis, nu-i asa?

  laptop cu capacul aproape inchis

  Depinde de laptop

  Principala preocupare atunci cand folositi un laptop cu capacul inchis este ca nu obtineti o racire adecvata. Cu toate acestea, faptul ca acest lucru este adevarat depinde in mare masura de designul de racire al laptopului respectiv. Daca vorbim despre MacBook Air M1 sau M2 fara ventilator si cu consum redus de energie, este perfect in regula sa le folositi in acest mod. Puteti chiar cumpara un suport pentru laptop special conceput exact pentru acest caz de utilizare.

  Pe de alta parte, daca aveti o statie de lucru sau un laptop de gaming, exista sanse mari ca puntea superioara a laptopului sa joace un rol in ventilatie. Daca inchideti capacul, acesta poate afecta fluxul de aer. Unele laptopuri sunt proiectate sa ridice partea inferioara a laptopului de pe suprafata biroului dvs. atunci cand ecranul se deschide. Cu acest tip de design, rularea sistemului cu capacul inchis nu este o idee buna.

  Daca nu sunteti sigur, verificati la producator daca acesta permite rularea sistemului sub sarcina cu capacul inchis.


  Te poate interesa si:


  Caldura poate (teoretic) deteriora LCD-urile

  Chiar daca laptopul dumneavoastra poate raci in mod adecvat procesorul si GPU-ul cu capacul inchis, un alt aspect de luat in considerare este daca panoul LCD ar putea fi deteriorat de faptul ca se afla in apropierea corpului fierbinte al laptopului in timpul functionarii.

  Ca orice dispozitiv electronic, panourile LCD au o temperatura maxima de functionare sigura. Cifrele exacte difera de la un dispozitiv la altul, dar sunt de obicei intre 40C si 60C, pe baza specificatiilor pe care le-am citit. Deoarece un ecran inchis de laptop retine un strat de aer intre el si corpul laptopului, este de conceput ca temperatura din acel spatiu poate ajunge la un punct in care sa afecteze durata de viata a cristalelor lichide sau a acoperirii ecranului.

  Desigur, este dificil de afirmat in mod concludent ca caldura de la laptopul de inalta performanta va deteriora ecranul LCD al laptopului, fie pe termen scurt, fie pe termen lung. Cu toate acestea, este de la sine inteles ca supunerea unui LCD la temperaturi in afara intervalului de temperatura ambianta pentru care a fost proiectat este o idee proasta.

  Cum ramane cu placutele de racire?

  Placutele de racire sunt populare ca suporturi pentru laptopuri cu ventilatoare de racire si orificii de aerisire integrate. Ideea este ca acestea elimina caldura de pe laptop prin intermediul orificiilor de ventilatie si al corpului sau, astfel incat ventilatoarele interne nu trebuie sa lucreze atat de mult.

  In teorie, nu este o idee rea, dar depinde mult de designul exact al laptopului si al suportului de racire. Chiar si atunci, placutele de racire ofera scaderi relativ mici ale temperaturii si nu ajuta la racirea directa a spatiului dintre ecran si corpul laptopului.

  Rularea laptopului peste noapte sau ca server

  Unii utilizatori nu doresc sa ruleze un laptop cu capacul inchis in timp ce este atasat la un ecran extern. De exemplu, s-ar putea sa va folositi vechiul laptop ca server in casa sau sa lasati o sarcina de randare sau o descarcare sa ruleze peste noapte.

  Presupunand ca v-ati asigurat ca nu sunt blocate orificiile de aerisire (si ca ati activat functionarea in timp ce capacul este inchis), puteti lasa laptopul sa functioneze cu capacul inchis daca se efectueaza doar lucrari de intensitate medie sau scazuta care nu il vor incalzi prea mult.

  Cu toate acestea, puteti merge pe calea de mijloc si sa inchideti capacul doar atat cat sa opriti ecranul, dar nu suficient pentru a inchide laptopul in intregime. Atata timp cat aerul cald nu se ventileaza direct pe ecran, acest lucru ar trebui sa functioneze pe termen nelimitat. Cu toate acestea, nu va face prea multe pentru a tine praful afara, asa ca fiti pregatit sa va curatati laptopul in mod regulat.

  Este aceasta cu adevarat o problema?

  Daca laptopul dvs. se supraincalzeste sau isi reduce performantele atunci cand aveti capacul inchis, atunci este clar ca este o problema si ar trebui sa luati in considerare deschiderea capacului pentru a preveni acest lucru. Daca va ingrijoreaza in principal faptul ca expunerea la caldura va va distruge ecranul laptopului, nu am gasit nicio dovada clara ca acesta ar fi cazul. Din punct de vedere anecdotic, am folosit laptopuri cu capacul inchis ani de zile si nu am avut niciodata o defectiune a ecranului care sa poata fi legata direct de caldura. Acestea fiind spuse, este imposibil sa excludem in totalitate acest lucru.

  In cele din urma, singura optiune sigura este sa folositi laptopul cu capacul deschis. In plus, acest lucru ofera un al doilea ecran daca folositi un monitor extern, ceea ce este aproape intotdeauna mai util decat sa aveti un singur ecran. Din nou, utilizarea laptopului cu capacul inchis are avantaje estetice serioase si de economisire a spatiului, astfel incat compromisul depinde de cat de mult pretuiti forma in detrimentul functiei sau de activitatea specifica pentru care aveti nevoie de laptop.